Українсько-литовські економічні та партнерські стосунки розвиватимуться й надалі

Facebook Поділитись
Українсько-литовські економічні та партнерські стосунки розвиватимуться й надалі

Товарообіг України і Литви зріс в 2019р. на 34%, це найвищий показник динаміки зовнішній торгівлі серед держав Євросоюзу і нашої країни. Інвестиції Литви в економіку України добігли 183 млн. дол. і виросли більш ніж на 20%. На території країни працює більше 50 компаній з литовським капіталом. Навіть під час пандемії, яка спричинена COVID-19, двостороннє співробітництво розвивається. Про це йшлося на зустрічі президента УСПП, голови ООРУ Анатолія Кінаха і нещодавно призначеного Посла Республіки Литва в Україні Вальдемараса Сарапінаса.

«До таких результатів, безумовно, доклали зусиль Українсько-литовська та Литовсько-українська ділові ради, перед якими нині постало завдання – темпи зростання обсягів торгівлі, кооперації, інвестиційних надходжень, розвитку нових промислових і економічних проектів мають зберегтися і зростати. Про таке йтиметься розмова і на україно-литовському економічному форумі, який відбудеться під час візиту Президента Литви Гітанаса Науседи в Україну (заплановано в середині грудня ц.р.) і готується зараз. Наш двосторонній досвід ділової співпраці наповнився за останні роки значним економічним змістом. Серед пріоритетних напрямів – сфери енергоефективності та енергозбереження, розвиток альтернативних видів енергії, впровадження екологічних європейських стандартів і норм, розвиток ІТ-технологій, промисловості тощо»,– наголосив президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах.

Лідер промислової спільноти України та Посол Литви наголосили, що важливою темою для обговорення на майбутньому економічному форумі є соціально-економічна ситуація в державах на тлі пандемії COVID-19, яка в даний момент триває.

Йшлося про проект оснащення середньої школи №2 в м. Авдіївка, який в даний момент вийшов на фінальну стадію. Реалізація проекту має велике значення для всієї місцевої громади Авдіївки, яка знаходиться в зоні військового конфлікту. Проект реалізується Міністерством закордонних справ Республіки Литва, а УСПП є його українським партнером. Досвід співпраці структурованих громадських об’єднань та програм і фондів ЄС, що реалізується в Авдіївці, свідчить про можливість його застосування в інших регіонах Донбасу під час його оновлення.

Президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах і Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас обговорили надзвичайну важливість «народної дипломатії», співпраці структурованих громадських об’єднань, парламенту України та сейму Литви, університетів, молодіжних організацій двох країн. Українська сторона нагадала про ініціативи Національного форуму «Трансформація України», його програми з наближення України до стандартів ЄС за умов об’єднання зусиль з спільнотою країн Європи, оборонні проекти тощо.

Анатолій Кінах підсумував, що Україна завжди віддає належне Литві не просто як надійному торгово-економічному партнерові, а й як стороні, що завжди готова поділитися досвідом членства в Євросоюзі, захищає та підтримує інтереси Україні на теренах ЄС та в цілому світі.