Український і польський бізнес матиме спільні проєкти у машинобудуванні, інфраструктурі, експорті

Facebook Поділитись
Український і польський бізнес матиме спільні проєкти у машинобудуванні, інфраструктурі, експорті

Польща зацікавлена у відновленні довоєнних показників торгівлі і співпраці з Україною, а у перспективі – створенні масштабних проєктів у сфері машинобудування, військово-промислового комплексу тощо. На думку партнерів, стабільна робота економіки східної частини європейського регіону, до якої відносять саме Україну та Польщу, буде вигідна всьому ЄС.

Про це йшлося на бізнес-конференції «Можливості співпраці  польського та українського бізнесу в машинобудуванні». Співорганізаторами заходу виступили Закордонне Торговельне Бюро в Києві Польської Агенції Інвестицій і Торгівлі, Український союз промисловців і підприємців, Союз Працедавців і Підприємців Польщі.

У програмі заходу  було не лише експертне обговорення можливостей співпраці, але й презентації 5 польських та 5 українських компаній.

Як відзначив Бартош Ціхоцький, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні, є три фронти протидії росії – військовий, санкційний та економічний. На останньому з них ділові кола і концентрують свою діяльність.

«Економіка нашого регіону дуже втрачає через цю війну і це спричинить довгострокові зміни в її структурі. Змінюється географія бізнесу, чимало робочих місць, напевне, зникне. На всі ці виклики ми маємо відповідно реагувати. Повоєнне відновлення України має бути швидким. Тут я бачу хорошу перспективу для польських та українських інвесторів, тому що ми говоримо не про якісь області чи райони, а про наш регіон в цілому в структурі Євросоюзу», - наголосив дипломат.

Сторони підкреслили необхідність розбудови нових зв’язків – інфраструктурних, виробничих, експортних та ін. При цьому, зазначили, розраховувати варто саме на багаторічну співпрацю, долучати до проєктів міжнародні інституції і донорські кошти. Адже в Україні через війну чимало руйнувань, за деякими оцінками – на суму, більшу 500 млрд. доларів.

Президент УСПП Анатолій Кінах відзначив, що Польща є і буде стратегічним політичним, економічним партнером України. За підсумками 2021 року країна вийшла на 2 місце серед основних українських зовнішньоекономічних партнерів із двостороннім товарообігом близько 11 млрд. доларів. Ці показники можуть бути значно кращими завдяки спільним зусиллям.

«Війна росії проти України завдала чималої шкоди вітчизняному розвитку. У разі її продовження в найближчі місяці, ВВП України у 2022 році впаде на 40-45% - такі прогнози Світового банку. Це реальність, яку треба враховувати, проте не привід для песимізму. Навпаки, ми готові працювати інтенсивніше, за новими стандартами, Україні є що запропонувати», - підкреслив він.

Лідер ділової спільноти висловив вдячність полякам за потужну підтримку українських громадян, змушених рятуватися від війни в сусідній країні. Польща сприяє їх навчанню та працевлаштуванню. Поза тим, для самої України втрата людського потенціалу, робочих рук є болючою, відтак наразі формуються всі умови для повернення переселенців додому. Це і відновлення житлового фонду, і формування сприятливих умов для підприємництва.

Анатолій Кінах поінформував польський бізнес про те, що Україна ввела тотальне торгівельне ембарго у напрямі  росії та білорусі. Тому на українському ринку з’являється чимало вільних ніш, які могли би бути заповнені коопрацією, спільними проектами  із польською стороною.

Зокрема, важливим вбачається напрямок машинобудування, оновлення транспортної інфраструктури, зміна експортної логістики через блокування агресором морських портів України.

У програмі релокації підприємств із зон інтенсивних бойових дій можуть і повинні  брати участь компанії з польськими інвестиціями. Україна прагне гарантувати їх безпеку та зацікавлена в тому, щоб такі підприємства продовжували роботу на національних теренах, зберігали штат працівників.

«Ми вдячні Польщі за підтримку вступу України до ЄС, набуття нею статусу кандидата. Тому маючи таку ціль перед собою, ми повинні спрямовувати зусилля на модернізацію української промисловості та економіки на сучасних європейських стандартах. Це і декарбонізація, і підвищення ефективності праці, і більша мобільність, гнучкість у виробництві певних товарів і послуг. Тут важливий польський досвід», - зауважив президент УСПП.

Днями Анатолій Кінах також братиме участь в роботі Балтійського бізнес-форуму в Польщі, де вестимуться дискусії про механізми поглибленої кооперації між економіками України, Польщі, країн Балтії тощо. УСПП підпише там угоди з Польсько-українською господарчою палатою, Роботодавцями Польщі, низкою великих польських компаній.