Українці чекають від президента вкрай важливих дій, тому відкладання інавгурації є неприпустимим

Facebook Поділитись
Українці чекають від президента вкрай важливих дій, тому відкладання інавгурації є неприпустимим

Запекла дискусія щодо дня інавгурації новообраного президента України В.О.Зеленського підтверджує, що народу України знов нав’язують не той порядок денний. Між тим витрачається багато дорогоцінного часу, а в державі накопичуються вкрай серйозні невідкладні проблеми. Про таке в ефірі одного з національних телеканалів говорив президент УСПП Анатолій Кінах.

 «Чого варта так звана фінансова піраміда – цього року потрібно 40 % державного бюджету, тобто 460 млрд. грн., спрямувати на обслуговування державного боргу. Ростуть борги за комунальні послуги, вони вже складають 70 млрд. грн., а за цією цифрою стоять і величезні господарські дисбаланси, і зростання бідності населення. Я міг би продовжувати перелічувати ці проблеми, їх є десятки, що загрожують національній безпеці, суверенітету країни. І лише системні стратегічні дії, формування професійної команди управлінців здатні поступово стабілізувати ситуацію. Треба негайно братися за справу – всій країні, і президенту в першу чергу, будь-які зволікання недоречні», – наголошує А. Кінах.

Він ще раз нагадав, що українські виборці проголосували не стільки за конкретного кандидата, скільки проти корумпованої системи влади, і вони чекають від нового президента невідкладних дій. Відповідальним за зволікання є, на його думку, парламент, який, за законом України, зобов’язаний разом з президентом визначити день інавгурації, а не шукати приводів для його переносу.

«Безумовно, один президент не здатний поміняти ситуацію, він має чітко і ефективно взаємодіяти з парламентом, урядом, українським суспільством, лише тоді буде результат. Найоптимальнішим варіантом був би такий, щоб парламент залишався чинним ще півроку, а вибори відбулися в конституційний термін, 27 жовтня. Але це має бути конструктивна робота! Треба удосконалити виборче законодавство, зміцнити вертикаль виконавчої влади, домогтися певної економічної та політичної стабільності після турбулентного періоду президентських виборів. Якщо на конструктивну співпрацю надії немає, якщо у стосунках між президентом та парламентом очікуватимуться лише протистояння та загострення, то Верховну Раду треба розпускати. І тут маніпуляції з інавгурацією – тривожний знак», – зауважив президент УСПП.

Анатолій Кінах ще раз зупинився на необхідності зміцнення комунікацій президента з структурованим громадянським суспільством. Він поінформував, що В.О. Зеленський буде запрошений на засідання Національного форуму «Трансформація України», який відбудеться 4 червня в Києві. Завдання форуму – великою командою духовних, громадських лідерів, представників міжнародної спільноти, експертів, волонтерів, добровольців, промисловців, підприємців – підготувати та втілити в життя стратегію трансформації країни як сучасної європейської держави.