Уряд має озвучити конкретний план дій в енергосфері

Facebook Поділитись
Уряд має озвучити конкретний план дій в енергосфері

Посадовці повинні не просто заспокоювати громадськість, що газу вистачить до кінця опалювального сезону, але представити реальні дані і плани, зокрема антикризових дій. Передовсім це стосується промисловості.

Таку думку озвучили в Українському союзі промисловців і підприємців.

Про стабільну і контрольовану ситуацію в енергосфері раніше заявили в уряді.

Серед іншого, в Кабміні також зазначили, що у 2022 році Україна збільшить видобуток газу, в квітні у сховищах буде профіцит тощо. Втім, жодних конкретних розрахунків, а також ні слова про те, яким чином промисловість, виснажена піковими стрибками на газ в грудні 2021 року, зможе компенсувати втрати та відновити виробництво.

Нагадаємо, що річний видобуток природного газу за 2021 рік (Укргазвидобування) сягнув 13,67 млрд куб. м, що майже на 4% менше, ніж в позаминулому році. Також «Нафтогаз» практично не імпортував газ з жовтня 2021 року, очікуючи зниження його ціни. Чи це відбудеться взагалі – велике питання. Україна не має довгострокових контрактів на імпорт блакитного палива, отже, залежна від біржових коливань. Наразі ціна на газ в Європі становить $1100 за тисячу кубометрів – всього за кілька годин на біржі в Нідерландах вартість підскочила на 19%. Причина тому – Росія продовжує зменшувати поставки газу в Європу через український напрямок. Додатковий тиск на газовий ринок створює і невизначеність щодо планів РФ, яка скупчує війська на кордонах з Україною.

«За таких обставин спрогнозувати вартість газу навесні, коли традиційно очікується її зниження, дуже важко. Окрім того, Україні для спокійного проходження поточного опалювального сезону необхідно докупити щонайменше 2 млрд. кубів ще в лютому», - зазначають в УСПП.

Національний банк України прогнозує чергове зростання комунальних тарифів через високі ціни на газ у світі в 2022 році. Це тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, що вже зазнав значних втрат (за даними УСПП, щонайменше 50% української промисловості зазнали збитків). Проте жодних системних антикризових програм для виробників не було запропоновано. Чому одні лише  торги пільговим газом для деяких галузей – не вихід, читайте тут.

«Ми бачимо заяви очільника уряду, що спрямовані, в першу чергу, для морального заспокоєння населення. Втім, потрібен більш фаховий діалог із представниками промисловості і бізнесу, котрі мають конкретні цифри своїх втрат та розрахунків потреби в енергоносіях і цінах для відновлення сталого виробництва», - відмітили в діловому союзі.

Таку зустріч УСПП, Антикризова рада громадських організацій, Національна тристороння соціально-економічна рада пропонують повести якнайшвидше. При цьому розглянути всі можливі сценарії, включно із подальшим зменшенням прокачки газу через вітчизняну ГТС, утриманням високих цін на блакитне паливо на європейських ринках і в 2022 році тощо.