Уряд має вжити негайних стабілізаційних заходів на енергоринку: промисловість на межі колапсу

Facebook Поділитись
Уряд має вжити негайних стабілізаційних заходів на енергоринку: промисловість на межі колапсу

Аномальні  ціни на газ стрімко нищать українську промисловість, поки уряд просто гає час. Вартість природного палива за рік збільшилася вдесятеро, наразі кубометр газу для виробників і бізнесу коштує 55-60 грн, а з урахуванням транспортування - всі 75 грн. В критичній ситуації опинилися переробна галузь АПК, тепличне господарство, хімпром, хлібопекарі, виробники скла та багато інших. В собівартості їх продукції частка газу від 30 до 80%. 

Незважаючи на це, системних дій з боку Кабміну немає. Ще в жовтні 2021 року в протоколі зустрічі Прем’єр-міністра Д.Шмигаля із головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради А.Кінахом, представниками роботодавців і профспілок було зафіксоване доручення вжити антикризових заходів для найбільш постраждалих від аномального росту цін на газ галузей. За їх відсутності у грудні УСПП, Антикризова рада громадських організацій, а слідом і НТСЕР направили повторні звернення очільнику уряду з вимогою провести робочу зустріч із промисловцями для вироблення спільного плану дій.

В Український союз промисловців в той час продовжують надходити тривожні повідомлення щодо становища регіональних виробників. Федерація профспілок Вінниччини, Одеської області та ін  називають ситуацію катастрофічною. Виробники готові виходити на акції протесту, якщо уряд не вживатиме термінових заходів.Ті ж самі настрої і на Миколаївщині. Тут вимагають невідкладного відновлення державного регулювання цін на газ і електроенергію. Тариф на електрику, нагадаємо, на рівні 5,7 грн. за кіловат.

“Інакше це призведе до зростання цін на товари, збитковості бізнесу і втрати конкурентоспроможності. А відтак - до масових звільнень працюючих, поширення бідності, соціальної напруги в регіонах”, - кажуть на Вінничині.

При цьому уряд на вимогу промислової спільноти пообіцяв підтримку деяким (перелік далеко неповний) галузям, що полягає в обмеженні націнки на газ до 24%. Втім, торги вже переносили тричі. Працюючих механізмів, за якими трейдерів зобовяжуть постачати дешевший газ немає, хоча ж йдеться про блакитне паливо власного видобутку. І цей процес мав би контролювати уряд - від видобутку до розподілу.

“Кабміну на вимогу промислової спільноти, хоч і запізніло, але днями визначив  порядок постачання пільгового газу виробникам соціально значущої продукції. Без цього трейдери не надавали б жодних знижок. Так, очікується, що приватні газодобувні компанії продадуть у січні на біржі близько 80 млн куб. м газу. Але механізм, за нашою інформацією,  досі не працює. Торги переносилися з 10 січня на 12, потім на 14 січня Очікуємо інформації, разом із тим наполягаємо, щоб перелік виробників був розширений. Як мінімум - на тепличне господарство, переробку в АПК, хімпром, мале і середнє підприємництво”, - підкреслює президент УСПП Анатолій Кінах.

Собівартість українського газу, нагадаємо, 3-4 грн. за кубометр, а за оцінками експертів, потенціал видобутку вуглеводнів в Україні 1,1 трл. кубометрів. Поки ж Укргазвидобування лише скорочує видобуток - падіння за рік на 3,7%.

На фоні обіцянок уряду про дешевший газ, виробники закупили паливо тільки на першу половину січня, очікуючи державну підтримку. Будь-яке відхилення від плану: подальше відтермінування торгів, зменшення обсягів і т.д. приведе до посилення кризи в багатьох галузях. Так, нещодавно в заяві, поширеній Всеукраїнською асоціацією пекарів (ВАП) зазначається, що хлібопекарі не можуть далі купувати природний газ за актуальною ринковою ціною, це призведе до подальшого накопичення боргів за споживану ними сировину і подальшого зупинення його постачань.

Асоціація “Укркондпром” відзначає, виробничі потреби середнього кондитерського підприємства в газі становлять близько 300-600 тисяч кубометрів, а під час опалювального сезону потреба значно зросте. Зростання цін на продукцію у 2021 році на 25-30% та складнощі з її реалізацією, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, змушує низку підприємств даної галузі замислитися над доцільністю виробництва за таких умов.

Однією з найбільш постраждалих виявилася хімічна промисловість, зокрема виробництво мінеральних добрив, для якого газ є не енергоносієм, а сировиною, і складає близько 80% собівартості кінцевого продукту. Це вже пряма загроза продовольчій безпеці країни, адже через брак добрив під час весняної посівної годі очікувати високої врожайності. Це мінус мільйони доларів від експорту, окрім того, на жаль, плюс кілька процентів подальшого росту цін на продукцію на внутрішньому ринку.

“Уряду зараз потрібно негайно виходити на соціальний діалог із промисловістю, малим і середнім бізнесом. Поки його кроки, на жаль, хаотичні і некомплексні. Запасу часу і міцності в наших виробників просто не залишилося”, - підсумовує президент УСПП.