Уряду не варто відкладати на період повоєнного відновлення поточні проблеми промисловості: зростає безробіття, виробництво падає

Facebook Поділитись
Уряду не варто відкладати на період повоєнного відновлення поточні проблеми промисловості: зростає безробіття, виробництво падає

Рівень безробіття в Україні через війну сягнув рекордних 35%. Майже 6 млн. осіб виїхало за кордон, переважно це жінки і діти. Проте варто розуміти, що по закінченню війни, якщо економіка не буде сильною, а робочих місць бракуватиме –  наші біженці адаптуються в країнах, що їх прихистили. До них приєднаються чоловіки чи інші члени сім’ї.  Саме тому не варто концентруватися тільки на повоєнному відновленню, необхідні держпрограми підтримки індустрії та малого бізнесу вже зараз – з адаптацією під потреби воєнного стану.

На цьому наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців.

Тут створили Антикризовий штаб допомоги бізнесу, залучили до його роботи керівників профільних парламентських комітетів, Мінекономіки, Мінстратегрпрому, представників Ради НБУ, більше сотні провідних ділових асоціацій, великих компаній і виробництв.

За попередніми експертними оцінками (Інститут економіки та прогнозування НАНУ), скорочення обсягів промислового виробництва протягом лютого-липня 2022 р. може сягати 60-65% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Незворотні втрати промислового потенціалу складають близько 30%, водночас третина промислового потенціалу не задіяна через високі ризики, порушення виробничих і транспортних ланцюгів, втрати доступу до ресурсів (як сировинних, так і людських).

УСПП пропонує виокремити із загального переліку проблеми, які мають бути розв’язані в оперативному порядку та не потребують закріплення у проєктах з відновлення економіки на більш віддалену перспективу, тобто відтермінування прийняття рішень щодо яких лише призводитимуть до нарощування втрат підприємствами. Затвердити такий перелік невідкладних заходів у Плані дій Уряду на 2023 рік із забезпеченням ресурсами у Державному бюджеті на наступний рік.

Представлений на розгляд громадськості проєкт “Плану відновлення України” містить переважно заходи із розвитку окремих секторів (наголос робиться на металургії, лісозаготівельній, деревообробній та меблевій галузі, дещо на машинобудівній галузі, текстильній, біотехнологічній та креативних індустріях). Натомість необхідно розширити «операційне поле» із охопленням усього можливого потенціалу розвитку промисловості України, поглиблюючи сфери переробки та інноваційного виробництва.

Серед рішень, на які очікує ділова спільнота: своєчасне повернення ПДВ експортерам, залучення міжнародної спільноти до процесу розблокування морського експорту ГМК, перегляд тарифної політики на вантажоперевезення «Укрзалізницею» в бік зменшення або наявності компенсаторів, прозорий механізм бронювання фахівців на підприємствах, запровадження держпрограми релокації індустріальних виробництв (поки цей процес повільний) тощо.