УСПП, Антикризовий штаб пропонує Кабміну та НБУ обговорити вплив ініціативи додаткового 10% імпортного збору на ринок і споживачів

Facebook Поділитись
УСПП, Антикризовий штаб пропонує Кабміну та НБУ обговорити вплив ініціативи додаткового 10% імпортного збору на ринок і споживачів

Кабмін розробляє законопроєкт про запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг.

Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб допомоги бізнесу наполягають на проведенні детальних консультації із бізнесом, що має зовнішньоторговельні операції.

УСПП за те, щоб максимально стимулювати внутрішнє виробництво та створювати робочі місця в Україні. Втім, необхідно зробити аналіз поточної ситуації та впливу такого рішення на ринок і кінцевого споживача.

По-перше, переконані в діловому союзі, зазначена урядова концепція має містити виключення для товарів справді критичного імпорту. За 6 місяців війни та цілеспрямованого руйнування окупантами цивільної і виробничої інфраструктури чимало промисловців втратили чи мають значні пошкодження обладнання. Для ремонту або ж заміни яких необхідні комплектуючі, сировина, котрі не виготовляються в Україні.

Друге – це соціальна складова. Додаткові мита (чим де-факто є запровадження нового збору) неминуче ляжуть на плечі кінцевого споживача, призведуть до подорожчання як імпортних, так і вітчизняних продуктів. Відтак, паралельно із підвищенням зборів необхідно продумати компенсаторні механізми для стримування інфляції, підтримки платоспроможності громадян. Прогнозовано, за підсумками року така становитиме не менше 35%.

«Загалом ініціатива про додатковий імпортний збір має отримати обґрунтування. Варто визнати ризики: це загроза збільшення сірого імпорту, неконкурентна перевага для бізнесу, що працює за кордоном і може користуватися там валютною виручкою, деяке збільшення вартості товарів для споживачів», - зауважили в УСПП.

Для забезпечення надходжень в держбюджет головне – це не підвищення фіскального тиску на бізнес, а створення умов для його діяльності, боротьба за кожне працююче підприємство і робоче місце.

Раніше за наполяганням УСПП уряд таки скасував перелік критичного імпорту, куди входило чимало продуктів, які вироблялися в Україні. Тому імпортний ПДВ в липні сягнув цифри в  20,2 млрд грн. проти 11,9 грн. в червні.

Нагадаємо, додаткове оподаткування імпорту підтримує Рада Національного банку України.