УСПП, Антикризовий штаб вважають неприпустимим прийняття законопроекту №11416 про підвищення податків в поточній редакції

Facebook Поділитись
УСПП, Антикризовий штаб вважають неприпустимим прийняття законопроекту №11416 про підвищення податків в поточній редакції

Поданий Кабінетом Міністрів України законопроект №11416 щодо особливостей оподаткування на період дії воєнного стану викликав хвилю дискусій в експертному і діловому середовищі, адже він не враховує важкі умови, в яких і так знаходяться підприємці.

«Повномасштабна війна рф проти України і пов’язані з цим проблеми із енергетикою, логістикою, доступом до фінансових ресурсів (вже хронічна болюча точка) призвели до падіння рівня ділової активності. За офіційними даними, відповідний індекс наразі становить 43,6 бали, що є найнижчим показником за останні 3 роки. В першій половині 2024 року закрилося 90 тис. ФОПів – на 54% більше, ніж за аналогічний період минулого року», - зазначив президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Окрім того, посилилися податкові перевірки, визнання підприємств ризиковими, через що бізнес втрачає клієнтів, ринок і замовлення. У червні 2024 року кількість платників податків, яких визнано ризиковими, зросла до 32 тис. (13% від загальної кількості платників ПДВ).

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, участь в якому взяли представники Верховної Ради, Уряду, торгово-промислові палати, бізнес-омбудсмен України Роман Ващук, галузеві асоціації, представники великого і малого бізнесу, профспілки України, науково-експертні установи.

Інтегральним висновком учасників засідання є необхідність збалансованого, техніко-економічно обґрунтованого підходу до теми підвищення податків і обов’язкових консультацій з бізнесом, аналітики щодо прогнозу наслідків.

«Найбільшою проблемою законопроекту є не просто збільшення податків, а запровадження, по суті, нового податку з обороту – а це додаткова база, ставка оподаткування, адміністрування. 1% нового податку на другому-третьому ланцюжку перетворюється на 2-3%. Ніхто із авторів законопроекту не проводив розрахунки, як це вплине на бізнес і економіку», - підкреслила в своєму виступі віце-президентка УСПП Юлія Дроговоз.

Ускладнюється адміністрування податків і зборів, які і так є складними. Також на фоні блокування податкових накладних це призведе до негативних наслідків.

«У 2020 році було 278 тис. платників ПДВ, зараз – 244 тис. Чим жорсткішим буде адміністрування, чим більше збільшуватимуть податкове навантаження в умовах війни – тим менше бізнесу буде продовжувати свою діяльність», - вважає експертка.

«Презумпція злої волі, на жаль, стала часткою податкового світу в Україні: використовуються різні засоби для видушування податків. Причому, це не тільки податкові перевірки, але й інші інструменти, наприклад, як те ж визнання підприємства ризиковим. Бізнес втрачає час і кошти. Щодо законопроекту – повинен бути прозорий і справедливий підхід, бо поки білий бізнес має додаткові проблеми, є цілі сегменти в економіці, до якої руки контролюючих органів просто не доходять», - констатував Роман Ващук.

Прикметно, що присутні на засіданні представники цілої низки компаній – енергетичного сектору, оборонки, АПК тощо – висловилися, що, в принципі, можуть розглянути варіант деякого підвищення податкового навантаження, аби допомогти державі знизити дефіцит бюджету та спрямувати більше коштів на оборону. Проблемою є методи впровадження таких нових податків, складнощі із адмініструванням, необґрунтовані перевірки чи визнання підприємств, які справно платять податки, ризикованими через дріб’язкові приводи. Причому, енергетичний та оборонний сектор – не виключення.

Свої кейси проблемного спілкування з податковою озвучили ТОВ «Грінфорт ЛТД» (засоби захисту для рослин для аграріїв), ТОВ «Абрис-Ком» (виробництво комплектуючих для оборонки), група компаній Елементум Енерджі Україна (найбільший виробник електроенергії з відновлювальних джерел в Україні).

Через Антикризовий штаб і УСПП налагоджена стала комунікація з ДПС України. Всі ці випадки вже перебувають на контролі ділової спільноти і податкової. Про готовність до постійних комунікацій, адресне вирішення кожного кейсу тощо говорили присутні на засіданні керівники провідних департаментів Державної податкової служби.

Антикризовий штаб готує звернення на Верховну Раду про неприпустимість прийняття законопроекту №11416 в поточній редакції і закликом організації відкритих консультацій і обговорень із бізнес-асоціаціями.