УСПП, АШ розраховують на плідну співпрацю із новопризначеним міністром з питань стратегічних галузей промисловості О.Камишіним

Facebook Поділитись
УСПП, АШ розраховують на плідну співпрацю із новопризначеним міністром з питань стратегічних галузей промисловості О.Камишіним

Верховна Рада України на своєму засіданні призначила новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

Раніше він очолював правління «Укрзалізниці».

Український союз промисловців та підприємців має конструктивні комунікації з УЗ. Зокрема,  у 2021 році – ще до повномасштабної війни, сторони затвердили меморандум про співробітництво, обговорювали план оновлення рухомого складу, підвищення якості вантажних перевезень. Було проведено низку спільних заходів за участі роботодавців, експортерів, керівників машинобудівних підприємств.

Минулоріч війна внесла значні корективи в план розвитку УЗ: і залізничники, і промисловці сконцентрувалися на розширенні спроможностей вантажних перевезень в напрямку західних кордонів. Від цього значно залежав експорт України, а також критичний імпорт необхідного обладнання і матеріалів для оборони країни.

І хоча УСПП виступив різко проти підвищення влітку минулого року тарифів на перевезення аж на 70%, є багато інших питань, в яких промисловці і УЗ діяли погоджено.

Нещодавно УСПП, Антикризовий штаб допомоги бізнесу, створений за його ініціативи, домоглися зняття з порядку денного питання про можливу ліквідацію міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

«Падіння промисловості через російську агресію досягло 30-35% у 2022 році. Чимало великих підприємств призупинило чи обмежило обсяги своєї роботи. Промислові гіганти важко релокувати – тут потрібна додаткова стратегія в рамках відповідної державної програми», - коментує президент УСПП Анатолій Кінах.

На його переконання, першочергово необхідне прийняття закону «Про промислову політику», галузевих програм модернізації індустрії.

«Активізація діяльності індустріальних парків, локалізація виробництва, залучення зовнішніх інвестицій під цілі модернізації промисловості – це пріоритетні завдання зараз. Економіку України потрібно перезапустити і створювати додану вартість і робочі місця на національному ринку», - підкреслили в УСПП.

У тому числі експерти ділового союзу, Антикризового штабу виступають за більш швидке реформування оборонно-промислового комплексу на принципах переходу на міжнародні стандарти зброї й спецтехніки. Адже наразі у нас у наявності є дуже висока питома вага зброї  на основі стандартів НАТО, яку потрібно підтримувати у боєздатному стані. Також слід нарощувати виробництво зброї для потреб оборони України – у кооперації із партнерами із ЄС, США тощо.

У цих напрямах УСПП тісно співпрацював із міністерством раніше, відтак, сподівається, що з новим очільником ця робота тільки активізується. Всі пропозиції та попередні напрацювання сторін будуть передані пану Камишіну для ознайомлення.