УСПП бере активну участь в процесі відбудови України

Facebook Поділитись
УСПП бере активну участь в процесі відбудови України

Український союз промисловців і підприємців виступив партнером Recovery Construction Forum Ukraine - форуму, що об’єднує представників влади і будівельну спільноту з метою підтримки та допомоги постраждалим від війни громадам.

Російський ворог цілеспрямовано робить спроби зруйнувати наш промисловий, житловий, транспортний потенціал, енергетичну інфраструктуру – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах під час діалогу щодо підтримки та співпраці з громадами та ролі бізнес-асоціаціи‌ у процесах відбудови.

«Руйнація безпрецедентна, вона не має аналогів з часів Другої світової війни. Я не буду називати багато цифр, але, наприклад,  останні дані Світового банку на початок поточного року: ця сума наближається до 500 млрд дол США, я вже не кажу про втрачений прибуток. Як приклад ситуація з житлом: по даним нашої статистики, міжнародної, ворог уже зруйнував біля 90 млн кв. м житла, як приватного так і міського» - зазначив Анатолій Кінах під час дискусії.

Анатолій Кінах розповів, що і УСПП, і Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану активно працюють над завданнями відновлення України.  Зокрема, діловий союз став менеджером проєктів із відбудови школи та дитячого садка на Київщині, профінансованих за кошти уряду Литви. А пропозиції Антикризового штабу розглядали на Комітетських слуханнях у Верховній Раді, в РНБОУ, вони ж є в Офісі президента, Уряді тощо. Також УСПП став одним із підписантів спільної Заяви Кабміну та бізнес-асоціацій України про співпрацю, та наразі опікується наповненням ініціативи Президента “Зроблено в Україні “ конкретними заходами.

«Найголовніші завдання - це і забезпечення стійкості національної економіки в умовах війни, і, безумовно, поетапне відновлення нашої економічної самодостатності. Я звертаю увагу на цей дуже серйозний стратегічний виклик, який вже за межами параметрів національної безпеки, – підкреслив Анатолій Кінах. – Бо коли біля 50% наших видатків ми фінансуємо не за рахунок результатів діяльності української економіки, а за рахунок зовнішніх джерел, кредитів, позик, частково грантів, це підсилює нашу залежність, в тому числі, від зовнішньої кон’юнктури, яка дуже складна».

УСПП працює над цими проблемами в контексті діалогу влада-бізнес, Президент, Уряд, Парламент через постійну планову діяльність Антикризового штабу з перших днів повномасштабної агресії. Участь приймають практично всі структуровані об’єднання промисловців, підприємців і роботодавців України, реальний сектор, комітети Верховної Ради, профільні міністерства, Національна академія наук, профспілки, самоврядування, об’єднані територіальні громади, експерти.