УСПП готує візит Леха Валенси в Україну для зміцнення українсько-польської економічної та соціальної співпраці

Facebook Поділитись
УСПП готує візит Леха Валенси в Україну для зміцнення українсько-польської економічної та соціальної співпраці

Український союз промисловців і підприємців готує візит президента Польщі в 1990-1995 рр. Леха Валенси в Україну, де він поспілкується із бізнесом, виступить перед студентами київських вузів.

Ці зусилля УСПП проводить в рамках своєї політики зміцнення торгово-економічних та інвестиційних зв'язків між підприємцями України та Польщі, залучення досвіду наших партнерів у євроінтеграційних питаннях, а також участі польського приватного капіталу в проєктах із відбудови України від наслідків війни.

В рамках підготовки візиту пана Валенси УСПП провів онлайн-конференцію із президентом Фонду “Інститут Леха Валенси” Богданом Валенсою, президентом Ради Глобальних польських підприємців Міхаїлом Бронієвичем, інвестором, власником “Farma Projekt” Лешеком Памулою та громадською діячкою Польщі українського походження, правозахисницею та адвокаткою Веронікою Марчук.

Сторони обговорили також спільну організацію та проведення в жовтні цього року конференції “Солідарні з Україною” в Гданську, участь в якій візьмуть громадські діячі, бізнес, представники органів влади Польщі, медіаспільнота тощо. Основною метою заходу стане популяризація ідеї більшої підтримки відбудови і трансформації України напередодні її вступу до ЄС, залучення під ці завдання не тільки державних, але й приватних інвестицій тощо.

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив на тому, що Україні важливо використати досвід Польщі щодо успішної євроінтеграції. Він нагадав, що переговорний процес України з ЄС про вступ стартував вже в червні цього року.

“Нашими завданнями, попри виклики повномасштабної війни рф проти України, є подальша модернізація економіки, промисловості, антикорупційна боротьба, покращення стану справ із захисту приватної власності, прозорістю судової системи, рівності всіх перед законом тощо. УСПП працює в даному напрямі в тісній взаємодії із РНБОУ, Урядом, парламентом, Генпрокуратурою, НБУ , також і через Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану”, - зазначив лідер ділової спільноти України.

 У Польщі зусиллями УСПП відкрита Фундація Premier-U, метою якої є лобіювання прискореного відновлення України, її європеїзації, формування майбутньої еліти України  на основі європейського права та боротьби з корупцією, гендерна політика. Членами її наглядової ради є екс-прем'єр-міністри України (А.Кінах, Ю.Єхануров), Польщі (К. Марцинкевич), а в перспективі - більшості країн ЄС.

Як зазначив Богдан Валенса, його Фонд радий долучитися до проєктів із відновлення України. “Інститут Леха Валенси” має колосальний досвід, зокрема, у поширенні польського досвіду трансформації, навчання молоді в галузі демократії. Фонд має окремі міжнародні програми для захисників громадянських свобод, фахівців аудіовізуального мистецтва тощо. 

Партнери домовилися про продовження робочих комунікацій.

Візит Леха Валенси до Києва запланований на вересень, проведення конференції у Гданську - на жовтень цього року. Відтак, на заході буде представлена концепція діяльності Фундації Premier-U, конкретні проєкти по залученню польських інвесторів і бізнесу для відновлення України від наслідків російської агресії.