УСПП і BUSINESSEUROPE погодили спільні дії для допомоги українській економіці

Facebook Поділитись
УСПП і BUSINESSEUROPE погодили спільні дії для допомоги українській економіці

Бізнес Європейського Союзу підтримує європейські прагнення України і її боротьбу з російськими окупантами. Наразі для повноцінного відновлення економічної діяльності вітчизняного ділового сектору належить вирішити низку питань: відновлення експорту морськими шляхами із міжнародними гарантіями, швидкий  доступ до фінансових ресурсів тощо.

Про це йшла мова в рамках онлайн зустрічі УСПП із керівництвом і членами конфедерації європейського бізнесу BUSINESSEUROPE. Дана організація представляє весь бізнес ЄС, зокрема 20 млн. компаній, 40 національних асоціацій.

УСПП  системно співпрацює з BUSINESSEUROPE з 2016 року. Свого часу партнери підписували меморандум про співробітництво, а в брюссельському офісі БізнесЄвропа було відкрито представництво українських промисловців і підприємців.

Спочатку пандемія, а тепер напад росії на Україну спричинили глобальні виклики в економіці і Євросоюзу в тому числі. Відтак, УСПП і BUSINESSEUROPE обговорили поточну економічну ситуацію в Україні та в окремих секторах української промисловості, стан розвитку бізнесу в військових умовах, шляхи допомоги з боку європейського бізнесу українським партнерам, нові можливості для співпраці, що відкриються після надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

За словами президента конфедерації європейського бізнесу Businesseurope пана П’єра Гаттаза, бізнес ЄС максимально намагається підтримати українських партнерів та відновлювати діяльність (де це можливо) в Україні. Або ж надавати аутсорс, замовлення, контракти.

У свою чергу, президент УСПП  Анатолій Кінах  розповів про поточну економічну ситуацію в Україні. Через війну ВВП може впасти в річному вимірі на 40-45%. 5,6 млн. громадян виїхало, 40% працездатного населення втратило повністю чи частково джерела доходу.

"Ми очікуємо підтримки БізнесЄвропи щодо таких важливих речей, як надання Україні  статусу кандидата на вступ до ЄС, ухвалення 6 пакету санкцій проти рф, що включав би повне нафтове і газове ембарго, оформлення рішення про скасування квот на імпорт української продукції. Також ми зацікавлені в допомозі із розблокуванням українських портів, можливо із залученням ООН та інших провідних міжнародних організацій. Зараз в портах застрягли 20 млн. тон аграрної продукції, а це, у тому числі, питання світової продовольчої безпеки", - зазначив А.Кінах.

Лідер ділової спільноти запропонував BUSINESSEUROPE наповнити існуючу угоду між організаціями новим змістом і відповідно - проектами. Вже зараз УСПП  тісно співпрацює із польськими, литовськими,  німецькими партнерами, що є частиною BUSINESSEUROPE.

Про експорт агропродукції та постачання в Україну необхідних мінеральних добрив чимало говорили представники української сторони. Зокрема, віце-президент УСПП Леонід Козаченко відмітив, що Україна цьогоріч скоротить на 40% експорт зернових, якщо не напрацювання нові логістичні ланцюжки поставок і якщо війна з росією затягнеться.

"Втрати експортерів оцінюватимуться в 7,5 млрд. євро,а АПК  в цілому - 45 млрд. євро", - повідомив він.

Європейська сторона готова підключитися до вирішення даних проблем.  Зокрема, цим вже займаються ділові асоціації країн Балтії, Німеччини.

Насамкінець партнери домовились про системні комунікації, у тому числі більшу залученість українських ділових організацій в обговореннях і повсякденній роботі BUSINESSEUROPE.