УСПП і Укроборонпром спільно працюватимуть над імпортозаміщенням матеріалів і комплектуючих в ОПК

Facebook Поділитись
УСПП і Укроборонпром спільно працюватимуть над імпортозаміщенням матеріалів і комплектуючих в ОПК

В Україні затверджена Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу. Імпортозаміщення є серед пріоритетів державної військово-промислової політики разом з розвитком інноваційних технологій.

УСПП і Укроборонпром зібрали для обговорення більше 150 представників української промисловості, центральних і місцевих органів влади. Серед них -  «Антонов», НВК «Прогрес», компанія «Нібулон», «Южстанкомаш», управління промисловості Київської міськдержадамінстрації тощо.

Йшлося про старт системного процесу «українізації» виробництва сировини, матеріалів і комплектуючих для ОПК, які раніше постачалися з-за кордону.

Під час круглого столу презентовано каталог такої продукції, яку можливо і потрібно виробляти в Україні - Каталог

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив, що для виробників сфери оборонно-промислового комплексу необхідне принаймні середньострокове планування – на 3-5 років наперед. Важливо переходити на серійне виробництво, а це потребує гарантій від держави щодо наявності замовлень та ресурсного забезпечення – кредитування банками, стархування ризиків тощо.

Гендиректор Укроборонпром Юрій Гусєв переконаний, що ОПК має стати драйвером економічного розвитку країни. За його словами, робота із імпортозаміщення ведеться активно.

Нагадаємо, значною проблемою тут є придбання комплектуючих, які виробляються лише в країні-агресорі або ж взагалі зняті з виробництва.

Так, впродовж 2014-2019 рр із залученням вітчизняних виробників  проведено заміну 4,5 тис.позицій номенклатур товарів, в 2020 році – 1,5 тис. 

Зараз в  Каталозі, презентованому українським  промисловцям, більше 3 тис. позицій. Серед груп товарів: металлопрокат, шини, підшипники, фільтри, різноманітні прилади, механічні елементи.

«Ми вдячні УСПП за сприяння. Сподіваємося, що за результатами зустрічі напрацюємо вже конкретні проєкти», - сказав Ю.Гусєв.

Директор із закупівель «Укроборонпром» Роман Аврамов провів презентацію каталогу. Також він повідомив, що використовуватимуться і нецінові критерії імпортозаміщення. А сам державний концерн слідкуватиме за тим, щоб закупівлі здійснювалися із диверсифікованих джерел - задля уникнення залежності від монополістів.

Віцепрезидент УСПП, радник  гендиректора Укроборнпром Денис Красніков поінформував, що в регіонах виробники активно цікавляться тими можливостями, які відкриваються в контексті постачання ОПК українських товарів. Є зацікавлення і в наукової спільноти – Київської, Львівської політехніки, інноваційних хабів – UnitCity та ін.

Він запропонував в подальшому провести регіональні круглі столи з тим, щоб донести зазначену інформацію до місцевих виробників.

Потреба певного сприяння з боку держави підприємствам сфери оборонно-промислового комплексу звучала в тій чи іншій мірі у виступах всіх представників авіа-, суднобудування тощо.

Зокрема, на цьому зосередила увагу присутня на заході народна депутатка Людмила Буймистер. Вона зазначила, що передбачених в проєкті держбюджету-2022 коштів для промисловості замало. Наразі йдеться про 7,5 млрд.грн. і ця сума не відповідає амбітним цілям стратегій і програм.

Народні обранці ініціюватимуть збільшення ресурсів для індустрії.

За пропозицією Анатолія Кінаха, Укроборонпром зосередиться не тільки на сприянні українським виробникам в імпортозаміщенні, але й більш масштабному виході останніх на експорт. Відповідне засідання вже готується партнерами.

Нагадаємо, зазначені заходи організовано в рамках співпраці Українського союзу промисловців і підприємців та ДК “Укроборонпром”. Напередодні  сторони уклали Меморандум про співробітництво, а також План спільних заходів на 2021 рік.