УСПП організує зустріч українського бізнесу з південноафриканськими партнерами

Facebook Поділитись
УСПП організує зустріч українського бізнесу з південноафриканськими партнерами

Посольство Південно-Африканської  Республіки в Україні звернулося до УСПП з пропозицією проведення зустрічі з українським бізнесом, а також налагодження ділових зв’язків із потенційними партнерами. Підприємці ПАР зацікавлені в продукції вітчизняного агропромислового комплексу, машинобудування, а також в ІТ-галузі.

Про це йшлося на зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із послом ПАР паном Андре Йоханнесом Гроеневальдом.

«Мит також шукаємо виходи на нові ринки, відтак співпраця із ПАР для українського бізнесу цікава. Нас турбує деяке зниження інвестицій та двостороннього товарообігу між країнами. Поза тим, потенціал дуже високий. Україна може запропонувати продукцію АПК, переробної промисловості, авто-, енергетичного  машинобудування, певні інфраструктурні проекти, виробництво плавучих доків тощо», - зазначив Анатолій Кінах.

Нагадаємо, у 2018 р. обсяг двосторонньої торгівлі товарами склав 170 млн. дол. США та зменшився у порівнянні з попереднім періодом на 32%.

Посол погодився із цим, а також розповів: країни Африканського континенту підписали угоду про вільну торгівлю. Відтак, вихід на ринок ПАР означатиме і перспективу виходу на всі ринки Африки.

«Я мав вже зустрічі із нашими фермерськими об’єднаннями, всі вони озвучили своє зацікавлення співпраці з Україною. Йдеться про молочну промисловість, с/г машинобудування, скотарство тощо. Так, українське масло вже знайшло «дорогу» в ПАР, є ідеї щодо відкриття птахофабрик в нашій країні – із використанням досвіду та технологій українських фахівців», - каже пан Гроеневальд.

Він також підкреслив: бізнес ПАР має інтерес і до машинобудівної промисловості України, а також ІТ-сфери, де, на їх переконання, наша країна відіграє одну із провідних ролей на міжнародному ринку.

З огляду на це, посол запропонував УСПП організувати спільну зустріч із українським бізнесом і промисловцями, котрі або вже мають конкретні проекти, націлені на африканські ринки, або ж зацікавлені в експорті своїх товарів в ПАР.

«Таку зустріч доцільно організувати у вересні. В подальшому пропонуємо зробити такі заходи системними та подумати про організацію двостороннього бізнес-форуму», - сказав президент УСПП.

Анатолій Кінах також запропонував розглянути можливість відкриття представництва УСПП в ПАР – для координації ділових зв’язків, інформування потенційних інвесторів та експортерів. Така практика вже зарекомендувала себе в Канаді, Чехії, Катарі та віднедавна – у Грузії.

Зазначимо, що УСПП свого часу підписав  також угоду про співробітництво із Асоціацією торгово-промислових палат ПАР. За пропозицією посла, партнери можуть актуалізувати цей документ – з огляду на нові домовленості та пріоритети в двосторонній економічній співпраці.