УСПП: падіння промислового виробництва більше 60%, уряду і Нацбанку потрібно впровадити пакет підтримки виробників

Facebook Поділитись
УСПП: падіння промислового виробництва більше 60%, уряду і Нацбанку потрібно впровадити пакет підтримки виробників

Ділова спільнота вимагає від уряду і парламенту комплексних заходів по відновленню промислового виробництва. У тому числі це стосується чіткого опрацювання можливих сценаріїв тривалості і інтенсивності війни, і відтак – завантаження індустрії під ці потреби.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу при Українському союзі промисловців і підприємців. Участь в заході взяли представники уряду - Ігор Фоменко, Надія Бігун - заступники Міністра економіки України, Сергій Тарута, заступник голови парламентського комітету з питань економіки, Михайло Мосін, директор Інституту передових оборонних технологій КПІ ім. Сікорського, більше сотні представників бізнесу, оборонно-промислового комплексу, експертів.

Президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах підкреслив, що згідно даних НАНУ, падіння в промисловому виробництві за січень-липень становить 60-65%. Об’єктивний фактор – війна, суб’єктивних кілька: проблеми з експортом, пошуком ринків, нестача оборотних коштів тощо.

«У машинобудівній галузі 63% підприємств зупинило роботу, скорочено 42% персоналу. В гірничо-металургійному комплексі падіння виробництва та експорту зрівнялося та становить близько 50%», - підкреслив Анатолій Кінах.

УСПП виступає за своєчасне повернення ПДВ експортерам, залучення міжнародної спільноти до процесу розблокування морського експорту ГМК, перегляд тарифної політики на вантажоперевезення «Укрзалізницею» в бік зменшення або наявності компенсаторів, прозорий механізм бронювання фахівців на підприємствах, запровадження держпрограми ревокації індустріальних виробництв тощо.

 Попередні пропозиції і рішення Антикризового штабу вже в роботі уряду. Так, готується спільний наказ Мінекономіки та Фонду держмайна по затвердженню методики визначення збитків, завданих збройною агресією рф. Готується постанова Кабміну №194 по більш ефективному механізму бронюванню фахівців на підприємствах.

Як доповів присутній на штабі заступник міністра економіки Ігор Фоменко, у даному проєкті постанови передбачатимуться автоматичні дозволи для відряджень представників бізнесу, що хочуть провести перемовини чи укласти контракт за кордоном. Заявка і дозвіл подаватимуться та отримуватимуться через «Дію». Також найближчим часом відбудеться засідання урядового комітету, де розглянуть  механізм бронювання фахівці. Планується розширити його на спеціалістів, що обслуговують об’єкти критичної інфраструктури, соціальні інституції і т.д.

«Наразі більше 700 тис. військовозобов’язаних отримали цей статус бронювання», - повідомив він.

«Також УСПП вже вийшов на більш предметні комунікації із Службою національної безпеки України, Національним банком України щодо вирішення проблем підприємств, які потрапили в санкційні списки через раніше наявні в них бенефеціарів чи контрактів з рф або білорусі. Бізнес виступив за безумовне припинення виплат і права власності таких бенефеціарів, а самим підприємствам треба продовжувати працювати і сплачувати податки в казну України. В санкційний перелік потрапили сотні компаній. Наразі є певні зрушення в процесі: СБУ передало Нацбанку список з 76 підприємств, яким планується дозволити роботу, загалом же на розгляді перебуває 350 заяв», - повідомив президент УСПП.

Учасники Антикризового штабу привітали введення в дію постанови КМУ №861, якою затверджено порядок підтвердження ступеня локалізації виробництва. Такий становить 10%, і ця цифра не є достатньою, кажуть в Українському союзі промисловців і підприємців. Тут закликали чиновників, а також Міністерство закордонних справ України вийти на контакт із Світовою організацією торгівлі, ЄС та ініціювати перегляд зобов’язань України по політиці держзамовлень .

«Плюс до цього необхідно вести перемовини із державами, які зберігають тарифні та нетарифні обмеження для українського експорту», - переконаний Анатолій Кінах.

Інтегральною проблемою є низька координація дій між урядом, парламентом, НБУ в частині формування і реалізації промислової політики в цілому, та навіть оборонно-промислового комплексу.

Заступник міністра стратегічних галузей промисловості Сергій Тихонов виступив за аудит цих сфер з боку держави та якнайскоріше прийняття закону про промислову політику.

Зокрема, за його пропозицією та за підтримки УСПП, народного депутата Сергія Тарути, відповідне засідання щодо стану і перспектив промисловості в Україні може пройти на базі Комітету з економічних питань ВРУ,

Окремо Український союз промисловців організує закрите засідання для експертів, керівників підприємств ОПК, представників Міноборони, Інституту передових оборонних технологій КПІ ім. Сікорського, де розглянуть питання створення кластеру підприємств, що працюватимуть на потреби оборони України. Також йтиметься про необхідність погодження  плану держзамовлень щонайменше  на 3-5-річний період.

Аналітика і пропозиції Антикризового штабу будуть доопрацьовані в найближчий тиждень та передані в роботу уряду, Верховній Раді, Нацбанку та РНБОУ.