УСПП підтримує подальшу модернізацію Укрзалізниці

Facebook Поділитись
УСПП підтримує подальшу модернізацію Укрзалізниці

Українські промисловці підтримують зусилля УЗ, спрямовані на оновлення рухомого складу, підвищення якості вантажних перевезень на основі взаємовигідної співпраці із вітчизняними виробниками. Надати такому співробітництву системний і динамічний характер покликаний меморандум про співпрацю між УСПП та Укрзалізницею, а також план спільних дій на 2021 рік. У його рамках вже проведено низку спільних заходів за участі роботодавців, експортерів, керівників машинобудівних підприємств.

Про це йшлося на зустрічі президента УСПП, голови Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолія Кінаха із головою Правління АТ «Укрзалізниця» Олександром Камишіним.

Сторони погодилися, що на часі є реалізація програми модернізації рухомого складу на середньостроковий період, створення бази даних виробничих потужностей в Україні. Оновлення рухомого складу Укрзалізниці має максимально спиратися на локалізацію виробництва.

За підрахунками УСПП, на ці цілі потрібно буде близько 107 млрд грн державно-приватних інвестицій. Відтак, у держбюджеті на 2022 рік необхідно обов’язково передбачити відповідні кошти, працювати над залученням українського та  іноземного капіталу.

Йшлося і про потребу узгодження темпів списання вантажних вагонів із паралельним  постачанням оновленого рухомого складу.

«Важливо не допустити дефіциту на ринку, адже йдеться як про транспортну безпеку, так і ризики прямих втрат ключових експортерів – АПК, ГМК тощо – від нестачі вагонів і локомотивів», - наголосив Анатолій Кінах.

Він позитивно оцінив продовження експерименту із допуску суб'єктів приватної тяги на залізницю. Окрім вирішення проблеми нестачі локомотивів, метою проєкту є також розвиток  ринку залізничних перевезень.

На думку президента УСПП, важливим кроком є завершення  процесу анбандлінгу УЗ – розділення на вертикалі пасажирських і вантажних перевезень. Це дозволить покінчити з перехресним субсидіюванням та вирівняти тарифи. 

Сторони обговорили прогрес УЗ в адаптації європейських стандартів і регламентів, стратегію більш ефективного використання транзитного потенціалу України.

УСПП і Укрзалізниця продовжать реалізацію меморандуму . У 2022 році будуть проведені спільні консультації із залученням профільних асоціацій, моніторинг виконаних завдань тощо.