УСПП: побудова 1 гігавата газової маневреної генерації до кінця року – дещо амбітна ціль, але нам потрібно розвивати цей напрям

Facebook Поділитись
УСПП: побудова 1 гігавата газової маневреної генерації до кінця року – дещо амбітна ціль, але нам потрібно розвивати цей напрям

Однією із провідних тем Берлінської конференції з відновлення України “Ukraine Recovery Conference” стала енергетична стійкість нашої країни.

Згідно офіційних висновків, російські агресори зруйнували до половини енергопотужностей України або 9 ГВт потужностей генерації енергії – це 80% теплової електрогенерації та третина виробництва ГЕС. Про це заявив на конференції Президент України.

Незабаром ЄС поставить Україні тисячі сонячних панелей, щоб допомогти енергетиці країни, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції.

У планах України - побудувати до одного гігавата газової маневреної генерації до кінця року, та ще 4 – у наступні роки.

Наскільки це можливо в реаліях війни та обмеженого ресурсу бюджету? Теоретично це реально, кажуть в Українському союзі промисловців і підприємців. Зокрема, якщо буде забезпечено 100% фінансування та наявність необхідного обладнання та технологій.

 Разом із Антикризовим штабом стійкості економіки тут постійно проводять моніторинг ситуації в енергетичному секторі, особливо що стосується дефіциту електроенергії та відключень у промисловості.

«Все ж 6 місяців на таку амбітну ціль – замало, проте нам потрібно прив’язуватися не до кінцевої цифри, а до розвитку самого процесу. УСПП рекомендував і рекомендує Уряду розвивати систему розподіленої генерації, газової маневреної генерації. Також важливо стимулювати виробників ВДЕ – сонячної, вітрової тощо. Нам потрібно максимально диверсифікувати джерела енергії», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Більше того, компанії-члени Українського союзу промисловців і підприємців мають вже готові рішення для бізнесу та споживчого сектору. Так, ТОВ “Коламбус Енерджі Україна” (COLUMBUS ENERGY UKRAINE LLC), яка входить до УСПП, пропонує технології для генерації/зберігання/продажу зеленої енергетики (фотоелектричне обладнання, інвертори, система зберігання енергії Pylontech H2 тощо). Компанія надає комплексне підключення до мережі по “зеленому” тарифу та має спеціальні пропозиції для сільгоспвиробників, де енергоємність також висока”, – підкреслює голова УСПП.

Тому разом із Антикризовим штабом стійкості економіки в умовах воєнного стану діловий союз пропонує уряду разом розробити пілотну програму стимулювання власного енергозабезпечення промисловості і бізнесу: “Звичайно, мова йде про ті заводи і компанії, які, по-перше, самі зацікавлені в цьому, мають відповідні проєкти, а по-друге, мають відповідні ресурсні можливості», - наголосив А.Кінах.

Відомо, що Президент України закликав західних партнерів допомогти з обладнанням та фінансуванням на відновлення ТЕС, а також розбудови газової генерації.

Зрозуміло, що потрібно акумулювати та виділяти на ці завдання і власні кошти. Відтак, важливим є створення сприятливих умов для залучення інвестицій в енергетичний сектор, включаючи спрощення регуляторних процедур та надання податкових стимулів.

Інвестиції у модернізацію та цифровізацію електромереж зможуть зменшити втрати енергії та покращити управління енергосистемою. Це включає встановлення "розумних" лічильників, автоматизацію та інтеграцію системи з ВДЕ.

Будівництво резервних електростанцій і встановлення систем накопичення енергії (батареї, гідроакумулюючі станції) допоможуть забезпечити стабільність постачання електроенергії.

«У нас немає запасу часу, і до зими потрібно готуватися всім – державі, виробникам, населенню  - дуже активно. Тому озвучені на конференції  в Берліні цілі потрібно втілювати в життя негайно, озвучивши відповідний план, провівши комунікації з бізнесом тощо», - підсумували в УСПП.