УСПП погодив із Мінстратегпромом ключові пріоритети на 2021 рік

Facebook Поділитись
УСПП погодив із Мінстратегпромом ключові пріоритети на 2021 рік

Актуальним лишається прийняття цьогоріч комплексної стратегії розвитку промисловості, а також державних програм ключових сфер:  авіа-, судно-, ракето-космічного, транспортного машинобудування та ін. Серед пріоритетів  2021 – реалізація політики імпортозаміщення, локалізації виробництва, прискорена адаптація європейських технічних регламентів і стандартів тощо.

Про це йшлося під час робочої зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із віце-прем'єр-міністром України – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським.

Нагадаємо, напередодні відомство оприлюднило короткий перелік ключових завдань на 2021 рік.

«Плануємо затвердити Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України на 2021-2025 роки, Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості України на 2021-2030 роки і Загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій», - повідомив під час зустрічі Олег Уруський.

В УСПП очікують і на прийняття цілісної Стратегії промислового розвитку,  проект котрої вже кілька років «крутиться» владними кулуарами.

 «Повинен бути новий підхід до розвитку промисловості – стратегічний, системний, який не мінятиметься залежно від складів уряду і парламенту. Це основне завдання міністерства,  і структуровані громадські бізнес-організації готові всіляко йому  сприяти, це в наших інтересах і в інтересах української економіки», - зазначив Анатолій Кінах.

Сторони підкреслили, що вирішення проблем у промисловості вимагає посилення прямих комунікацій у діалозі влада – роботодавці,профспілки, а також об’єднання зусиль Офісу президента, уряду, парламенту.

Відтак, віце-прем’єр підтримав ініціативу УСПП по організації цільової зустрічі промисловців та експертів із Президентом України задля обговорення розвитку індустріально-інноваційного напрямку української економіки. Матеріали для зустрічі вже готові, зокрема, системні документи «Платформа економічного патріотизму»  та додаток до неї – «Промисловий пакет». Останні були розроблені Антикризовою радою громадських організацій України спільно з УСПП, а до процесу створення долучилися галузеві організації, крупні компанії, представники малого і середнього бізнесу.

«Від структури економіки, розвитку наукоємних галузей, із високою доданою вартістю продукції залежить успіх України в подоланні бідності, зниження темпів трудової міграції працездатного населення за кордон, конкурентоспроможність зарплат в країні в цілому та наявність робочих місць», - наголосив президент УСПП.

Для вітчизняної індустрії нагальними лишаються питання покращення доступу виробників до фінансових ресурсів (у тому числі «довгі» кредити), чітка і послідовна політика по локалізації виробництва, імпортозаміщення тощо.

Також сторони погодили проведення найближчим часом засідання Координаційного центру з питань промисловості. Нагадаємо, Центр утворений минулоріч як дорадчий орган при уряді, а основним завданням його є розробка комплексних рекомендацій по індустрії в Україні.

На посилення взаємодії промисловців та профільного міністерства із Верховною Радою у парламенті наразі створено міжфракційне депутатське  об’єднання “Підтримка та сприяння розвитку стратегічної галузі промисловості”.  Відтак, формується  необхідна законодавча підтримка з боку Верховної Ради тих реформ і нормативних рішень, які очікує промислова спільнота.

І УСПП, і Мінстратегпром разом наголосили, що будуть і надалі докладати зусиль для реалізації в Україні сучасної, інноваційної промислової політики, нормативного і ресурсного забезпечення її реалізації, підтримки високотехнологічного експорту, інвестицій та кооперацій.

«Україна має всі можливості розвиватися, як конкурентоспроможна, технологічна держава, що дасть ріст економіки і рівня життя наших громадян», - резюмував Анатолій Кінах.

Як відомо, 19 лютого 2020 року КМУ прийняв постанову №122 «Про утворення Координаційного центру з питань промисловості». 16 липня Верховна Рада України призначила Віце-прем'єр-міністра України – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського. 22 липня  уряд утворив Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості – центральний орган виконавчої влади, відповідальний за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості.