УСПП: проблема тиску високих цін на газ на промисловість не вирішена

Facebook Поділитись
УСПП: проблема тиску високих цін на газ на промисловість не вирішена

До різкого зростання ціни  на газ виявилась не готовою не тільки українська промисловість, але й уряд, що не вжив антикризових заходів. Справді шоковим для виробників став листопад-грудень 2021 року, коли природне паливо  для них подорожчало вдесятеро.  6 грн. за кубометр газу, як це було ще рік назад, перетворилися в 60 грн. плюс витрати на доставку.

Інфляція в промисловості прискорилася і становить 62% за підсумками попереднього року.

Переробна промисловість у грудні мала збитки в 28%, металурги – майже 42%, добувна індустрія – 56% і т.д. Пролонговані проблеми має хімпром – цілком реальна загроза гострого дефіциту добрив вже в найближчу посівну весною 2022 року.

Деякі галузі на межі знищення. 3 підприємства скляної галузі вже закрилися, а решта перейшли в стадію технологічного простою. 30% тепличного виробництва також зупинило роботу.

«Найбільше постраждали виробництва, що мають високий відсоток витрат на газ у собівартості продукції. Це хіміки (60%), тепличне господарство (60%), хлібопекарі (20%), молочники (12%) та ін.», - підкреслили в Українському союзі промисловців і підприємців.

На вимогу ділової спільноти, а також відповідні звернення Національної тристоронньої соціально-економічної ради уряд прийняв перший пакет заходів щодо зниження тиску високих тарифів на газ на промисловість. Для виробників «соціальних» товарів обмежили граничний рівень надбавки до ціни газу власного видобутку у розмірі 24%. На торгах, що зрештою вдалося провести після багатоденних затримок, було «розпродано» 1,8 млн. кубометрів газу. Обсяги його реалізації на біржі у порівнянні із обсягами українського видобутку (державного +приватного) мізерні. Причина в тому, що уряд зобов’язав «допомагати» виробникам соціальних продуктів саме приватні компанії, що викликало чималий спротив останніх. За даними Асоціації газовидобувних компаній, частка приватного видобування - 400 млн. куб м палива щомісяця. Для того, щоб виконати норму, встановлену Кабміном, пільговий газ на таких торгах має виставлятися в обсязі 80 млн. куб. кожного місяця. Це покрило б потребу виробників соціальних видів продукції плюс давало б резерв у 20-30 млн. кубометрів, які за пільговою ціною могли б закуповуватися і іншими постраждалими галузями.

Поки дані цифри явно відрізняються, а сам перелік виробників потрібно розширити – пояснюють в УСПП. Поки таких не більше 100 (учасники згаданих торгів), що в масштабах України критично мало. І вважають, що уряд повинен підключити і державний ресурс, не просто перекладаючи це завдання на плечі приватників.

«Сповільнена реакція уряду на становище промисловості спричиняє колосальні збитки для економіки, виробників. Наприкінці  грудня ми зробили прогноз на основі опитування галузевих асоціацій і підприємств: до 50% промисловості має значні збитки. Торги «пільговим» газом – це лише один із необхідних антикризових кроків, ще «сирий» та недостатньо вивірений. На торги вийшло тільки 30% приватних газовидобувних компаній, немає гарантії по обсягам виставленого там газу надалі, а ті, що вже пройшли – явно відрізняються по запланованим цифрам. Ми вимагаємо у Кабміну розробити разом із представниками всіх зацікавлених галузевих виробників, експертами комплексну антикризову програму в енергосфері», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Ще наприкінці минулого року ділова громада, використовуючи різні формати комунікацій із владою,  прагнула  довести необхідність вжиття системних державних антикризових заходів. Насамперед, наголошувалось на визначенні інструментів адресної державної підтримки найбільш вразливим від зростання цін на газ галузям. Про це йшлося під час засідання НТСЕР, Антикризової ради громадських організацій та УСПП, цільових зустрічей керівництва громадських об’єднань та організацій промисловців і підприємців на національному рівні з Прем’єр-міністром України, звернень на адресу  Президента України у контексті тощо.

Позиція промисловців залишається незмінною: наслідки енергокризи для промисловості можуть виявитися більш масштабними з огляду на  пролонгований характер негативних впливів.  Це вимагає негайних комплексних антикризових дій уряду. Першочергово потрібно провести робочу зустріч Прем’єр-міністра із промисловими колами та представниками «Укргазвидобування», НАК «Нафтогаз», приватними газовидобувними компаніями.

Зі свого боку, УСПП збирає актуалізовану інформацію щодо поточної ситуації навколо закупівель та споживання природного газу та електроенергії промисловими підприємствами. А також оперативно систематизує пропозиції щодо врегулювання проблемних питань із аргументацією та розрахунками прогнозованих ініціатив у окремих галузях промисловості. 

Окрім того, діловий союз настійливо закликає уряд повернутися до розгляду таких антикризових заходів як масштабування кредитування економіки, бізнесу, впровадження цільових програм енергомодернізації і енегоефективності тощо.

Також актуальним залишається пошук компромісу по податковим питанням, адже нещодавно ухвалений закон №1914 (5600) додає проблем і так фінансово виснаженому малому і середньому бізнесу, ще більше заганяє той в тінь.