УСПП пропонує ДПС спільно із бізнесом обговорити проблему масового блокування податкових накладних

Facebook Поділитись
УСПП пропонує ДПС спільно із бізнесом обговорити проблему масового блокування податкових накладних

Доки країни ЄС, США тощо активно впроваджують програми максимальної підтримки бізнесу, що об’єктивно постраждав від пандемії Covid-19, в Україні – новий виток блокування податкових накладних. Те, що і у докризовий час було головним болем для підприємництва, нині  зовсім блокує його роботу. Нагадаємо, з 1 лютого запрацювала постанова КМУ №1165, яка визначає перелік «ризикових» видів діяльності, за яких можливі податкові махінації.

Бізнес масово скаржиться на збільшення випадків блокування податкових накладних. За словами віце-президента УСПП Юлії Дроговоз, яка э учасницею  Громадської ради при ДПС, при цьому блокуються виробники, реальний бізнес, який досі не мав жодних проблем.

«Відсутність масових блокувань до останнього часу була викликана все ж  наявністю певного здорового глузду, який ми втрачаємо зараз з катастрофічною швидкістю», – говорить  експерт.

Вона розповідає, що основними рисами нової абсурдної ситуації із блокуваннями є зміщення акцентів з ризиковості платника на ризиковість операцій. При цьому ці процеси не є повністю автоматичними, а спостерігається ручне втручання.

Масове блокування відбувається по п. 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій, який передбачає умову для блокування – одночасно: невідповідність в певних пропорціях входу та виходу товару, послуги, наявність товару (послуга взагалі не повинна блокуватись) в переліку ризикових товарів, відсутність товару/послуги в таблиці даних платника податків.

 «Турбує відсутність здатності контролерів до будь-якого аналізу та розуміння діяльності бізнесу, а також наслідків, до яких це може привести», – каже експерт УСПП.

З огляду на таку ситуацію, в УСПП пропонують податковій службі вийти на діалог з експертами та бізнесом, і спільно проаналізувати причини та наслідки нової проблеми із масовим блокуванням накладних.

Нагадаємо, що згідно із звітом Ради бізнес-омбудсмена, у першому кварталі 2020 року  58% скарг підприємців стосувалися податкових питань. Кількість звернень значно зросла. Так, 44% скаржилися на включення платників податків до списків ризикових.

Тим часом, згідно із опитуваннями бізнесу, 18% респондентів розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% повідомляють про втрати до 75% від доходів.