УСПП провів вебінар із фінським бізнесом і урядовими структурами

Facebook Поділитись
УСПП провів вебінар із фінським бізнесом і урядовими структурами

Сторони обговорювали масштабування фінської фінансової, інвестиційної допомоги задля відбудови української інфраструктури від наслідків війни. Також були представлені щонайменше 5 напрямів співробітництва, що мають обопільній інтерес. Йдеться про ІТ, енергетичну галузь, освіту, агропереробку, використання біотехнологій.

Організаторами заходу виступили Український союз промисловців і підприємців (УСПП) та Конфедерація фінської промисловості (ЕК). Загалом долучилося більше 170 учасників з обох сторін, серед них - Ольга Діброва, посол України в Фінляндії, консул МЗС Фінляндії Йоонас Хейсканен, представники Мінекономіки України, Чернігівської ОВА, Міністерства освіти Фінляндії, компанії Nokia, організації Business Finland та ін.

Юрі Хекеміс, генеральний директор Конфедерації фінської промисловості, відзначив у своєму виступі, що Фінляндія підтримує Україну, санкції проти рф, а також повідомив, що національні компанії вийшли з російського ринку.  Він відзначив інтерес фінів у співпраці в сфері енергетики, ІТ та організації спільних ланцюжків постачань товарів і сировини на ринок ЄС.

Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців, додав сюди також сектор альтернативних джерел енергії, декарбонізацію, розвиток переробної галузі українського АПК, індустріально-інноваційний напрям в промисловості.

Він відзначив, що за підсумками минулого року товарообіг між країнами зріс на 34% та становив 492 млн. доларів.

Посол Ольга Діброва більш детально розповіла про допомогу Фінляндії. За її словами, країна допомагає в оборонній, гуманітарній та фінансових сферах. Реалізуються спільні проєкти в освіти, у тому числі створення сучасної школи фінського зразка в Україні. Фінляндія готова підтримати розширення присутності українського бізнесу на своєму ринку, ринку ЄС загалом. Так, дві великі торгові мережі S-Group та  K-Group  (більше 3 тис. супермаркетів разом) запропонували розмістити на своїх полицях українські товари.

«Міністр енергетики Фінляндії повідомив, що перші партії енергетичного обладнання вже спрямовані в Україну. Триває збір генераторів тощо з боку приватного бізнесу, а також муніципалітетів», - повідомила пані Діброва.

Загалом надано допомоги на суму понад 300 млн. євро, зазначив консул Йоонас  Хейсканен.

Фінляндія залучається до проєктів із відбудови Чернігівщини, яка значно постраждала від російської агресії. Станом на серпень Фінляндія оплатила 13 проєктів ремонтів шкіл регіону. Вже були проведені відповідні зустрічі на рівні послів та голови ОВА щодо систематизації співпраці.

Детальніше про потреби Чернігівщини розповів Іванов Дмитро, заступник голови Чернігівської облдержадімінстрації.

За його словами, із 11 тис. пошкоджених об’єктів житлової інфраструктури, адміністративних будівель 1,8 тис. вже відремонтовано. В області зруйновано 30 мостів, 27 з яких відновлено (більшість – тимчасовими конструкціями).В громадах гостро не вистачає комунальної техніки, автобусів. Проблемою є розмінування територій.

«В області встановлено 6 модульних містечок для громадян, які втратили житло. Зараз активно працюємо над ідеєю створення спеціальної економічної зони, намагаємося максимально втримати бізнес і полегшити йому роботу. Якщо в березні 2022 року працювало 15% компаній, то зараз - 90%. Щоправда, багато хто частково відновив свою діяльність», - повідомив посадовець.

Євген Баличев, представник Nokia,  зазначив, що компанія співпрацює із всіма мобільними операторами в Україні, забезпечуючи надійний зв'язок. Зокрема, надала до 35% необхідного обладнання.

З презентаціями виступили компанії:

- з фінського боку - Enersense (надає енергетичні послуги за принципом нульових викидів), Business Finland (сприяння фінансування інновацій, розвитку торгівлі, інвестицій і туризму);

- з українського -  ТОВ «Дніпровська асоціація К» (біотехнології в будівництві, утилізації), ViteoHemp (інноваційні еко-продукти), ТОВ "Новітні Телекомунікаційні Рішення" (системи оповіщення населення), проект UaRenew (будівництво житла для ВПО).

Говорили і про зелений перехід у Фінляндії та Україні. Янне Пельо, головний радник із кліматичних питань Конфедерації фінської промисловості, та Мирослав Табахарнюк, керівник Центру декарбонізації при УСПП – окреслили поточну ситуацію та обоє підтримали перспективу співпраці двох країн.

Вебінар став першим за останній рік масштабним заходом українського і фінського бізнесів. Організатори обіцяють продовження ділових комунікацій.

Довідково. Конфедерація фінської промисловості (EK) є провідною бізнес-організацією Фінляндії. Партнер УСПП з 2018 року (підписана угода).