УСПП співпрацюватиме із Всеукраїнською спілкою виробників будматеріалів

Facebook Поділитись
УСПП співпрацюватиме із Всеукраїнською спілкою виробників будматеріалів

Сторони підписали відповідний меморандум та домовилися координувати зусилля щодо поліпшення ділового клімату, систем коректного обліку вітчизняних виробничих потужностей, уникнення недобросовісних проявів зовнішньої конкуренції на ринку України.

На зустрічі були присутніми президент УСПП Анатолій Кінах, президент Всеукраїнської спілки Костянтин Салій, директор ТОВ «Омокс»-ЖК «Чайка» Олексій Кулагін, директор держпідприємства «Науково-дослідний інститут будівельних матеріалів та виробів» Андрій Скрипник.

Як відзначив президент УСПП, на відновлення України від наслідків російської агресії знадобляться мільярдні кошти. Світовий банк станом на червень підрахував, що перший етап потребуватиме суми в 105 млрд. доларів. У комплексному Плані відновлення України, презентованому в Лугано, оціночна вартість заходів перевищує 750 млрд.

Атаки рф на цивільну інфраструктуру, житловий фонд країни щодня тільки збільшують обсяг збитків.

Важливо розпочинати проєкти із відбудови інфраструктури вже зараз, адже йдеться про забезпечення стабільної роботи багатьох секторів економіки і життя громадян.

«Бюджет на 2023 рік передбачає значне залучення зовнішніх інвестицій, грантів. Нам варто разом працювати над максимальною участю вітчизняних виробників у  проєктах з відновлення, планування необхідних обсягів робіт/матеріалів/спеціалістів вже зараз, щоб кошти циркулювали і наповнювали вітчизняну економіку», - переконаний Анатолій Кінах.

Костянтин Салій наголосив, що виробники будматеріалів значно постраждали від повномасштабного нападу рф на Україну. Тепер в прискореному режимі вони мають відновити логістику в бік Євросоюзу та освоїти нові ринки.

Серед проблемних питань – відсутність європейського маркування продукції, адже в Україні досі немає лабораторії, яку б визнавав Брюссель.

«Ринок ЄС потребує наших матеріалів, вони якісні і конкурентоспроможні, а також спеціалістів», - зазначив експерт.

Він озвучив позицію національних виробників: замість експорту робочої сили, необхідно домовлятися, щоб європартнери заключали договори із українськими будівельними організаціями/компаніями і ті працювали на об’єктах в ЄС  або в Азії, Америці за європейськими контрактами.

«Таким чином ми на практиці інтегруємося в ЄС, приводимо у відповідність стандарти, технічні регламенти, маркування, даємо роботу нашим спеціалістам та підвищуємо їх кваліфікацію. Зрештою, весь цей досвід знадобиться при відбудові житлової інфраструктури України», - підкреслив пан Салій.

Експерти також окреслили як проблему той факт, що урядовці не знають достеменно про залишки будматеріалів по складам, обсяги і номенклатуру виробництва профільних підприємств. Через те свого часу включення відповідних груп товарів до переліку критичного імпорту ледь не «вбило» галузь виробництва вікон.

У виробників будматеріалів є низка проєктів, які вони готові реалізовувати разом із міжнародними партнерами, залучаючи під ці цілі гранти, а також постійно консультувати Кабмін.

Зокрема, в рамках меморандуму з УСПП готуватимуться пропозиції органам влади стосовно товарних груп критичного імпорту або експорту та прихованого демпінгу, справедливого планування державних видатків на відбудову України через відкрите ціноутворення на необхідні товари й послуги.