УСПП та Інститут корпоративного права та іноземних інвестицій (Варшава) залучатимуть польський бізнес в Україну

Facebook Поділитись
УСПП та Інститут корпоративного права та іноземних інвестицій (Варшава) залучатимуть польський бізнес в Україну

Польща залишається одним із ключових партнерів України - як на геополітичному рівні, так і на економічному. За січень-жовтень минулого року двостороння торгівля становила 9 526 млн. Доларів, окрім того ця країна відіграє ключову транзитну роль для експорту з ЄС до України необхідних товарів, у тому числі оборонного призначення. За 2 роки повномасштабної агресії рф проти України до Варшави, Любліна, Кракова тощо переїхало кілька мільйонів біженців та чимало підприємців. За цей час відкрилося більше 30 тис. компаній із українським капіталом.

Зрозуміло, що Україні, яка продовжує воювати проти російських агресорів, потрібне підсилення власної економічної потуги. Для цього необхідно створити умови для інвесторів та підприємців, зокрема й іноземних.

Український союз промисловців і підприємців активно працює над цим завданням і одна із кращих динамік співпраці саме з Польщею, а також країнами Балтії.

Партнерами УСПП є всі найбільші ділові організації Польщі, серед яких Інститут корпоративного права та іноземних інвестицій, котрий очолює колишній прем'єр-міністр Польщі  Каземеж Марцинкевич.  Кілька місяців тому сторони уклали меморандум про співробітництво.

За підрахунками польської сторони, наразі більше 2 тис. компаній зацікавлені брати участь в проєктах з відновлення в Україні, відкривати тут  виробництво (повне чи часткове) або ж шукати місцевих партнерів.

“Такий потенціал ми не можемо змарнувати”, - каже президент УСПП Анатолій Кінах.

Минулого тижня до Києва завітав представник Інституту Роберт Мірек-Хоффман. Разом із першим  віце-президентом УСПП Сергієм Прохоровим, віце-президентами УСПП Ніною Тараненко, Світланою Куцевою, Сергієм Устіновим, очільницею прес-служби УСПП Іриною Куцюк сторони погодили попередній план спільних заходів щодо організації двосторонніх бізнес-конференцій, фестивалю української культури в Польщі, більшого медійного представлення українського бізнесу в Польщі. Пан Роберт працюватиме в цьому напрямі із польськими колегами, залучаючи більше партнерів до реалізації означених завдань.

В УСПП переконані, що ці зусилля допоможуть, у тому числі, врегулювати питання із діями польських фермерів на кордоні, які вже стають неприпустимими (порушують законодавство ЄС, домовленості із власним польським урядом, є випадки нищення зерна).

Сторони домовилися посилити двосторонні ділові комунікації, у тому числі через роботу ділової ради Україна-Польща.

“УСПП запрошує польський бізнес активно інвестувати і працювати в Україні,ми сприятимемо в пошуці перевірених партнерів, готові консультувати та допомагати в налагоджені необхідних комунікацій із регуляторними органами, податковою, урядом. Окрім того, ми просуваємо ідею страхування державою інвесторів від воєнних ризиків”, - підсумували в УСПП.