УСПП та Конфедерація промисловців Литви підписали меморандум про співпрацю в оборонній сфері

Facebook Поділитись
УСПП та Конфедерація промисловців Литви підписали меморандум про співпрацю в оборонній сфері

Українська сторона розраховує на підсилення таких напрямів, як розробка та виробництво високотехнологічної зброї для потреб оборони України і Литви, створення спільних підприємств, участь литовських компаній зі сфери ОПК в оборонних закупівлях для потреб ЗСУ тощо.

Метою меморандуму також є сприяння у досягненні технічної сумісності оборонно-промислового комплексу України зі стандартами НАТО. 

Документ підписали віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Олександр Білецький та Vaidas Sabaliauskas, директор Асоціації промисловості оборони та безпеки Литви. Церемонія відбулася в рамках Литовсько-українського бізнес-форуму оборонної промисловості, організаторами якого виступили УСПП і Конфедерація промисловців Литви - за участі Президента Литви Гінтараса Науседи, котрий перебуває із візитом в Києві, послів обох держав, українських урядовців та представників компаній, що виконують оборонні замовлення.

Меморандум є продовженням багаторічної співпраці УСПП та Конфедерації, в тому числі і через започатковану ними ділову раду Україна-Литва. Нагадаємо, що до повномасштабної війни рф проти України організації проводили щорічні бізнес-форуми за участі президентів України і Литви. Це, у свою чергу, сприяло інтенсифікації економічної співпраці, а пізніше також фінансуванню Урядом Литви проєктів із відбудови соціальної інфраструктури в Україні.

“Ми вдячні литовському народу за підтримку України, яка бореться із російськими агресорами, а також за послідовне багаторічне просування інтеграції України в ЄС і НАТО. Українські підприємці та промисловці вже давно вивчають досвід Литви, обмінюються з нею технологіями, бізнес-ідеями тощо. Об'єктивно для нас пріоритетним напрямом є оборонні технології, серійне виробництво зразків, які добре зарекомендували себе, також боєприпасів, адаптація до стандартів Північноатлантичного альянсу.  Очікуємо, що меморандум масштабує та систематизує нашу спільну роботу в даному напрямі”, - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах. 

В УСПП конкретизували, що це означає і кооперацію по виробництву комплектуючих до БПЛА, засобів РЕБ, зв’язку, транспортної логістики тощо і з іншими країнами ЄС.

Учасники форуму також обговорили можливості залучення інвестицій у розвиток оборонних підприємств обох країн, спільну участь у міжнародних тендерах на оборонні проєкти та спрощення процедур для створення спільних підприємств на території Європейського Союзу. Окрему увагу було приділено темі навчання і підготовки кадрів у сфері оборонних технологій, що дозволить обом країнам підвищити рівень кваліфікації фахівців та впровадити новітні технології у виробничі процеси.

У підсумку сторони висловили впевненість, що підписаний меморандум закладе надійний фундамент для розширення оборонної співпраці між Україною та Литвою, а також зміцнить економічні зв’язки двох країн на довготривалу перспективу.