УСПП та Національна академія педагогічних наук стали партнерами

Facebook Поділитись
УСПП та Національна академія педагогічних наук стали партнерами

Церемонія підписання меморандуму про співробітництво відбулася в рамках розширеного засідання правлінняУкраїнського дослідницького соціального консорціуму (УДСК).

Свої підписи під документом, що передбачає, у тому числі, обмін аналітичною інформацією, співорганізацію івентів і наукових заходів, поставили президент УСПП Анатолій Кінах та президент Національної академії Василь Кремінь.

Засідання правління Українського дослідницького соціального консорціуму зібрало представників цілої низки вітчизняних університетів, які входять до його складу – КНУ, Тернопільського педагогічного, Черкаського національного університету, Запорізької політехніки, Житомирського, Сумського державних університетів, Острозької академії та багатьох інших.

Серед питань порядку денного -  прийняття положення про Накову раду УДСК, обговорення і затвердження пріоритетів на 2021 рік.  

Нагадаємо, УДСК - всеукраїнська незалежна науково-дослідницька та навчально- практична інфраструктура, що наразі обєднала вже десятки українських університетів. Її діяльність полягає у проведенні опитувань, що вимірюють соціальні настрої, настанови та поведінку; створенні бази для широкого залучення фахівців - докторантів, аспірантів, студентів для проведення соціально-політичних обстежень (як емпіричних, так і теоретичних) актуальних проблем українського суспільства тощо.

Основними спікерами виступили голова правління УДСК Ігор Цепенда – ректор Прикарпатського університету, члени правління УСДСК: Анатолій Кінах, Олександр Білецький, президент ВГО "Європейський рух в Україні", Олена Білецька , голова ВГО «Українська Жіноча Варта», а також представники вищих навчальних закладів.

«Навколо УДСК об'єдналися десятки національних університетів нашої держави, - зазначив Анатолій Кінах. - Нам необхідно формувати стратегію розвитку України як сучасної демократичної конкурентноспроможної держави. Це все без наукового супроводу, без системного інтелекту досягнути неможливо. Нині ми закінчили нормотворчий період формування УДСК, пора переходити до реалізації конкретних проектів».

Тим паче, що такі вже є – додав Олександр Білецький. Він розповів, що вже нині університети подають свої пропозиції на обговорення проектних груп УДСК. Відповідно, першочерговим завданням є онлайн зустріч керівників таких груп для обговорення планів роботи і подальших комунікацій із вишами.

За одностайним погодженням учасників засідання було прийнято рішення розглянути можливості заснування інтерактивної платформи УДСК, де всі пропозиції українських університетів, діяльність робочих групп тощо – будуть доступні в режимі реального часу, з можливістю вносити правки, подавати пропозиції та ін.

Ігор Цепенда також закцентував увагу на тому, що через УДСК можливо співпрацювати в напрямку отримання європейських грантів на соціологічні дослідження, відповідні проекти, підготовку аналітичних матеріалів тощо. Цей перспективний напрямок реально розпочати вже цьогоріч.

Президент УСПП також відзначив важливість проведення різного роду наукових досліджень  в рамках процессу деіндустріалізації. Так, саме цим займаються в аналітичному центрі при Черкаському національному університеті, де Анатолій Кінах побував із візитом минулого тижня.

«Відповідно для допомоги органам місцевого самоврядування в реалізації чи напрацюванні тієї чи іншої політики в економіці, підтримці промисловості, соціальній сфері та ін. На загальнонаціональному рівні потрібне, безумовно, наукове супроводження реформ – земельної, медичної та ін., чого зараз, на жаль, не відбувається. Відтак, базовим завданням Консорціуму, у тому числі, буде підтримка створення комплексної Стратегії трансформації України», - наголосив Анатолій Кінах.

Нагадаємо, концепція такої стратегії вже напрацьована Національним форумом «Трансформація України», складовою якого є і Консорціум. 

Учасники засідання погодили завершення роботи над положенням  про Наукову раду УДСК вже найближчим часом, координацію роботи проектних груп консорціуму та ін. питання.