УСПП та Посольство Литви в Україні підбили підсумки двостороннього економічного форуму

Facebook Поділитись
УСПП та Посольство Литви в Україні підбили підсумки двостороннього економічного форуму

Президент УСПП Анатолій Кінах провів зустріч із послом Республіки Литва в Україні Марюсом Януконісом, на якій вони підбили підсумки V Литовсько-українського  економічного форуму, що пройшов 27-28 листопада у Вільнюсі за участі президентів обох країн. Захід традиційно організований УСПП та Конфедерацією промисловців Литви.

Сторони відзначили позитивну динаміку двостороннього економічного співробітництва. Так, за дев'ять місяців поточного року товарообіг між Україною та Литвою зріс на 37,1% і досяг 1,5 млрд. доларів США. При цьому експорт до Литви зріс на чверть. Також розширюється номенклатура товарів у взаємних поставках. Відчутно активізувалася й інвестиційна співпраця: четвертий рік поспіль обсяги литовських інвестицій в економіку України суттєво зростають. Наразі Литва інвестувала в економіку України 182 млн дол., і тільки за дев'ять місяців цього року зростання становило 32 млн дол., тобто понад 20% усієї суми.

На думку А.Кінаха і М.Януконіса, цьому сприяла активна робота ділових рад, створених свого часу УСПП та Конфедерацією промисловців Литви. За їх ініціативою протягом року в різних містах України проведені семінари для бізнесу з питань практичного використання екологічних норм ЄС, нових підходів до енергозбереження, енергоефективності та відновлюваної енергетики, механізмів роботи з європейськими інвестиціями. Започатковано кілька вкрай важливих конкретних проектів – з водоочищення в Одеській та Херсонській областях, впровадження сонячної енергетики (в м. Вільногорську Дніпропетровської області ц.р. відкрита сонячна електростанція, готується до спорудження в Херсонській обл.) тощо.

Президент УСПП та Посол Литви звернули увагу,  що президенти обох країн дали високу оцінку форумів, які традиційно проводять УСПП та КПЛ.  

Так, у своєму виступі президент Україні В.Зеленський згадав як успішний проект реконструкції школи N2 в Авдіївці Донецької області. Його реалізує обласна та місцева державні адміністрації, Центральне агентство управління проектами Республіки Литва за підтримки Євросоюзу та УСПП. 

«Для українського бізнесу важливе партнерство з Литвою. Передусім – це просування на європейських ринках, а також впровадження відповідних стандартів і технічних регламентів. Для литовських підприємців – це хороше поле для інвестицій, організації виробництв, а  також експансії на південно-східні ринки», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Нагадаємо, на форумі він озвучив амбітні цілі щодо зростання двостороннього товарообігу в найближчий період  до 2 млрд. доларів. Цю ідею активно підтримав Президент України.

Окрім того, у планах українсько-литовського ділового співробітництва – впровадження нових технологій індустрії 4.0. На форумі у Вільнюсі підписаний меморандум між УСПП та Конфедерацією промисловців Литви про співпрацю в сфері інформаційних технологій. Сторони вирішили сприяти поширенню кооперації в названих сферах, наближенню до європейських стандартів якості, європейських технічних регламентів на підприємствах України тощо.