УСПП та Укроборонпром підписали Меморандум про співпрацю в реформуванні і розвитку ОПК

Facebook Поділитись
УСПП та Укроборонпром підписали Меморандум про співпрацю в реформуванні і розвитку ОПК

УСПП, Антикризова рада громадських організацій, представники ключових підприємств галузі – ДП Антонов та ін. наполягають на першочерговому прийнятті Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу та доопрацюванні на її основі законопроекту №3822 про трансформацію Укроборонпрому.

Про це йшла мова на круглому столі УСПП та Укроборонпрому.

Сторони підписали меморандум про співробітництво. Документ спрямований на формування постійних комунікацій влади і промисловців, а також експертів щодо реформування ОПК.

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив, що у вересні 2020 року із врахуванням пропозицій ділової спільноти РНБОУ була ухвалена Стратегія нацбезпеки. Вона передбачає розробку секторальних стратегій, у тому числі – розвитку оборонно-промислового комплексу. Так і не затвердивши ні такий важливий документ, ні комплексний  аудит підприємств сфери, був запропонований законопроект 3822 про корпоратизацію галузі. Проект пройшов перше читання в парламенті. До другого читання УСПП і його партнери подали цілу низку пропозицій і правок.

Діловий союз закликав парламент і уряд більш відповідально підійти до процесу реформування українського ОПК та врахувати пропозиції експертів і промисловців.

«В цілому ж закликаємо уряд,  парламент, а також Укроборонпром зберегти етапність реформування галузі. Спочатку нормативно затвердити аудит, прийняти Стратегію розвитку ОПК, доопрацювати законопроект 3822. Інакше існують величезні ризики для підприємств оборонної сфери. Основні фонди зношені під 90%, в структурі відповідного напряму держзамовлень тільки 16-18% продукції нашого ОПК. Секторальна стратегія дасть змогу зробити середньострокове бюджетне планування, розробити програми замовлень в авіабудівництві, виробництві високоточної зброї, бронетехніки на найближчі роки», - підсумував президент УСПП.

З цією позицією погодилися і гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв, і присутній на заході  голова парламентського  Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

«Для нас важливо обговорити реформування Укроборонпрому на площадці УСПП, в колі експертної спільноти. Більше 1 тис. правок до другого читання законопроекту 3822 свідчить про значний інтерес саме до фахової реформи галузі. Ми переконані, що потрібно залучати нові технології, інвестиції, модернізувати і технічно переоснащувати підприємства з тим, щоб їх продукція була максимально конкурентоздатною. Як для ЗСУ, так і спрямована на експорт. Ми також як і ви сподіваємось на ухвалення Стратегії розвитку ОПК і дорожньої карти трансформації Укроборонпрому вже найближчим часом»,  -зазначив Юрій Гусєв.

Свої пропозиції по Стратегії подають і представники парламенту, розповів Олександр Завітневич.

«Ми відкриті до обговорення фахових правок по законопроекту 3822. Цей процес має рухатися далі»,  -підкреслив він.

Меморандум між УСПП та Укроборонпромом буде доповнений планом спільних заходів на 2021 рік. Там сторони пропишуть алгоритм комунікацій щодо  врахування експертних  правок до законопроекту, розробки пропозицій до секторальної Стратегії, підвищення інвестиційної привабливості галузі і модернізації підприємств.