УСПП та Університет Економіки у м.Бидгощ (Польща) стали партнерами

Facebook Поділитись
УСПП та Університет Економіки у м.Бидгощ (Польща) стали партнерами

Меморандум про співробітництво підписали президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та ректор університету WSG Марек Хамот.

Сторони спрямовуватимуть зусилля на наступні пріоритетні напрями та завдання співпраці:

-       сприяння навчанню, підготовці та вихованню підприємницьких кадрів;

-       організаційна допомога у заснуванні Міжнародного Консорціуму з соціально-психологічної та медичної реабілітації військовослужбовців та інших осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні;

-       участь в розробці концептуально-правових умов для залучення випускників Університету Економіки у післявоєнному відновленні економіки України, використання польського досвіду процесах  становлення і розбудови української економічної інфраструктури;

-       участь з урахуванням польського досвіду в реалізації міжнародних проектів ERASMUS+, USAID, UNICEF, HORIZONT та інших

Як зазначив Марек Хамот, університет має тісні контакти із промисловцями і підприємцями Польщі, які зацікавлені в розвитку економічних зав’язків із Україною. З цією метою доцільним вбачається організація візитів польського бізнесу, проведення спільних заходів тощо.

Анатолій Кінах, у свою чергу поінформував, що УСПП активно співпрацює із Польсько-українською господарчою палатою, Роботодавцями Польщі. Зокрема, протягом 2022 року було проведено низку заходів, у тому числі форум у Варшаві. На кінець квітня поточного року запланований двосторонній бізнес-захід, що стосуватиметься питань повоєнного відновлення України за державно-приватного партнерства із іноземними інвесторами.

Окремим напрямом, яким опікується УСПП, соціально-психологічна та медична реабілітація військовослужбовців, інших осіб, що постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Ключовою громадською ініціативою тут є Центр міждисциплінарних фундаментальних і прикладних досліджень, співзасновниками якого виступили УСПП та Академія наук вищої школи України. Центр виступив ідеологом створення Стратегії реорганізації і розвитку соціально-психологічної і медичної реабілітації військовослужбовців та інших людей, що постраждали від збройної агресії рф, а також заснування Міжнародного консорціуму реабілітаційних центрів. Загалом з українського боку до нього входять 18 організацій – наукові інституції, органи місцевого самоврядування тощо.

Детальніше про Консорціум можна прочитати тут.

Наразі триває розширення співпраці Центру з національними структурами України та Польщі, зарубіжними партнерами США, Фінляндії, Литви, Словенії, Норвегії, Грузії та іншими країнами в цьому напрямку.

Вже налагоджені плідні контакти з Університетом Економіки м.Бидгощ. Тож очільник Центру Василь Крутов та ректор Марек Хамот закріпили існуюче партнерство відповідною угодою.

Відомо, що є вже пілотні проекти такого співробітництва. Так, університет сприятиме в прийомі 40 українських дітей, що постраждали від війни, на реабілітацію в Польщі.

Довідково. Університет економіки в Бидгощі (WSG) є найбільшим некомерційним приватним вищим навчальним закладом, розташованим у північній частині Польщі. Свою назву вуз отримав у січні 2005 року. Раніше він був широко відомий як Вища Поморська школа туризму та готельного менеджменту в місті Бидгощ (Wyższa Pomorska Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Bydgoszczy), що почала свою освітню діяльність у 1999 році. У даний час у закладі навчаються більше 7000 польських студентів та значна кількість іноземних студентів.