УСПП: ціна на газ для промисловості росте, потрібні рішення по збільшенню/здешевленню власного видобутку

Facebook Поділитись
УСПП: ціна на газ для промисловості росте, потрібні рішення по збільшенню/здешевленню власного видобутку

Уряд опрацьовує механізм щодо спрямування коштів, отриманих державою від ренти на видобуток природного газу, на його закупівлю у внутрішніх видобувачів.

Раніше Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб пропонували Кабміну стимулювати газовидобувну галузь, знизивши чи компенсувавши високе податкове навантаження на неї. Ділові кола виступали за підтримку надрокористувачів, пошук спільних із бізнесом рішень.

Проміжним результатом стала домовленість і нормативне закріплення сплати рентних ставок після реалізації видобутого газу на внутрішньому ринку.

«Даним рішенням уряд хоче утримати кошти від ренти безпосередньо на вітчизняному ринку газу. Безумовно, це правильно. Проте не вирішить проблеми низького рівня видобутку блакитного палива: галузі треба оборотні кошти, закупівля обладнання, розвідка нових родовищ і т.д. Це затратні процеси, тому ми і виступили за компенсатори по високим ставкам», - наголосив президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах.

Україна протягом першого півріччя 2022р видобула понад 9,3 млрд куб м природного газу, це на 4,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зараз в сховищах є трохи більше 12 млрд. кубометрів газу. 

Ціна на газ для промисловсті зросла із 30 грн. за куб в липні до 45 гривень за куб в серпні. Зараз слід очікувати стрибок цін і на готову продукцію, адже паливо в собівартості складає від 20 до 70% в залежності від галузі (особливо це стосується хлібопекарів, хімпрому, тепличного господарства і т.д.).

«Зараз проводиться збирання врожаю та сушіння зернових. Дорогий газ для сільського господарства, яке і так зазнало чимало втрат внаслідок агресії рф, довготривалого блокування портів і складнощів із реалізацією експортної частини – це величезний ризик», - вважають в УСПП.

Експерти звертають увагу уряду, що Україна має по максимуму розраховувати на газ власного видобутку, скорочення енергоспоживання, якщо хоче утримати доступні для роботи промисловості ціни. Якщо йтиметься про великі об’єми закупівлі блакитного палива на європейських хабах, то його вартість може зрости до 80 грн. за кубометр.

«Тому важливо провести дерегуляцію газовидобувної сфери та досягти компромісного рішення по рентним ставкам, щоб і видобуток був рентабельним для компаній, і кінцева ціна для промислових споживачів – доступною для їх бюджетів. При тому, що у Міністерстві енергетики заявили, що споживання газу з початку війни скоротилося на 40%. Це скорочення відбулося переважно за рахунок скорочення виробництва. В індустрії падіння 34%, а в таких галузях, як гірничо-металургійний комплекс – всі 50%. Відтак, важливо подумати, як зменшити вартість газу для тих підприємств, що ще працюють. Це зробить більш конкурентоспроможною їх продукцію, сприятиме збереженню робочих місць, підтримки економічної стабільності регіонів», - зауважив Анатолій Кінах.

Свої пропозиції та розрахунки в даному напрямі УСПП готує для передачі уряду. Також тематика енергозабезпечення промисловості, підготовки до опалювального сезону 2022/2023 стане предметом обговорення на одному із найближчих засідань Антикризового штабу допомоги бізнесу.