УСПП: уряду необхідно підсилити координацію ринку експортної логістики та узгодити з перевізниками альтернативні маршрути

Facebook Поділитись
УСПП: уряду необхідно підсилити координацію ринку експортної логістики та узгодити з перевізниками альтернативні маршрути

Через протести польських перевізників залишаються заблокованими ключові пункти пропуску для вантажоперевезень на українсько-польському кордоні. В ситуацію вже втрутилася Єврокомісія, є відповідне офіційне реагування з боку Кабміну та уряду Польщі. Проте ситуація досі неврегульована, від чого страждає не лише український бізнес, але й європейські торгові мережі, компанії та споживачі наших продуктів.

Тим часом, за повідомленнями Міністерства інфраструктури, водії заблоковані на кордоні вже понад 10 днів. В бік Ягодина черга – понад 30 км, в бік Рави-Руської – понад 10 км, біля Краківця – понад 16 км.  Загалом стоять близько 2900 вантажних транспортних засобів.

В Українському союзі промисловців і підприємців вже звернулися до президентки Єврокомісії пані Урсули фон дер Ляєн з проханням втрутитися в ситуацію та вирішити це питання на міжнародні рівні, а також до польських  бізнес-асоціацій, з якими має підписані договори про партнерство - Роботодавці Польщі, Союз промисловців і роботодавців Польщі, Польсько-українська господарча палата тощо. Як відомо, наразі юристи з обох країн готують позов до суду на польських перевізників, дії яких спричиняють колосальні збитки бізнесу України та ЄС.

«Це ті процеси, які мають бути здійснені, ми сподіваємося, що тиск Єврокомісії, польської влади, а також бізнес-організацій в ЄС зможуть вплинути на перевізників та припинити блокування вантажоперевезень. Разом із тим, нам всім – уряду, українським діловим асоціаціям, Асоціації міжнародних автоперевізників, УЗ – потрібно подумати над альтернативними сухопутними шляхами для нашого експорту», - переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

Зокрема, це може бути більше спрямування товарів через Румунію, Молдову, а також розвиток залізничного сполучення.

Наприклад, нещодавно  АТ “Укрзалізниця” та транспортна компанія LTG Cargo, що входить у групу Литовської залізниці, успішно провели тестування нового інтермодального маршруту перевезення вантажів Клайпеда — Каунас — Київ.

Про цю можливість говорили ще на виїзному засіданні економічного Комітету Сейму Литви, який провели в київському офісі УСПП ще влітку минулого року.

Цей проєкт реалізувався багато в чому завдяки безпрецедентній підтримці литовських партнерів. Також нещодавно Анатолій Кінах провів робочу зустріч із послом Латвії В Україні паном Ілгварсом Клявою, на якій обговорили можливості використання портів Латвії для потреб українського експорту.

«Нам потрібні українські товари, також ми готові давати гарантії щодо транзитних вантажів зернових, які йдуть у порти Латвії», -зазначив економічний аташе Посольства А.Межуліс.

Оскільки питання транспортної логістики є критично важливим для української промисловості, передовсім залежні від залізничного транспорту агропромисловий комплекс, металурги, будматеріали тощо, то при УСПП сформується департамент залізничного транспорту із залученням провідних експертів ринку. Меморандум щодо цього із транспортними компаніями «Зернова транспортна компанія»,  «ЛОПСТОР-ВАГОНЗАВОД», «КАРГОРЕМТРАНС», «РЕЙЛ ЛОДЖИСТІКС» та «МЕТАЛУРГІЙНА ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ» був підписаний 10 листопада.

Загалом же, формування альтернативних маршрутів, комплексна політика координації всіх цих процесів передовсім урядом мають стати реаліями сьогодення. Бо наш експорт ще більше постраждає від невизначеності пропускних та провізних спроможностей  сухопутних шляхів.

За 10 місяців цього року імпорт в Україну зріс на 18,2%, експорт впав на 19,1%. Негативне сальдо становить $22,34 млрд, що в 3,1 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.