УСПП вітає прийняття урядом Постанови про бронювання фахівців

Facebook Поділитись
УСПП вітає прийняття урядом Постанови про бронювання фахівців

Діловий союз наполягав на цьому уже кілька місяців.

Раніше  промисловці і підприємці працювали над прийняттям відповідного закону про бронювання фахівців на підприємствах  (2732-IX), у тому числі в рамках роботи Антикризового штабу, утвореного при УСПП.

Зокрема, ще в червні штаб запропонував Кабміну внести зміни до законодавства щодо гарантованої можливості бронювати ключових працівників  підприємств, які здійснюють виробничу діяльність, пов’язану з критично важливими галузями економіки.

У листопаді документ був проголосований в Раді та підписаний Президентом.

Втім, для запуску механізму бронювання потрібно було прийняти також постанову Кабміну, з якою уряд зволікав, через що УСПП неодноразово звертався до партнерів.

«В умовах воєнного стану та  мобілізаційної економіки оперативність і ефективність рішень дуже важлива. До нас неодноразово зверталися із цією проблемою металурги, бізнес, аграрії», - прокоментував президент УСПП Анатолій Кінах. 

Згідно постанови Кабінету міністрів №76 від 27 січня 2023 року, бізнес зможе забронювати до 50% військовозобов'язаних працівників, які є критично важливими, щоб підприємство продовжувало працювати.

Підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, повинні забронювати 50% військовозобов’язаних працівників, але можуть і більше.

Бронювання, які вже надані працівникові за старою процедурою, будуть дійсними протягом терміну, на який вони були надані.