УСПП, виробники ОПК і експерти дали рекомендації Уряду, Генштабу, РНБОУ щодо пришвидшення переходу на стандарти НАТО

Facebook Поділитись
УСПП, виробники ОПК і експерти дали рекомендації Уряду, Генштабу, РНБОУ щодо пришвидшення переходу на стандарти НАТО

Повномасштабна війна рф проти України створила необхідність швидкого впровадження нашою армією, підприємствами оборонно-промислового комплексу стандартів Північноатлантичного альянсу. Збройні Сили України використовують багато зразків західної техніки та спеціального обладнання, які потребують обслуговування та ремонту.

Війна також стимулювала розвиток національного ОПК і суміжних галузей, які повинні перейти на стандарти та технічні регламенти НАТО. Це відповідає курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, а також відкриває можливості для експорту озброєння. У майбутньому Україна може стати одним із найпотужніших гравців на світовому ринку оборонної продукції: для цього вже є потенціал.

Державні та приватні підприємства АТ «Українська оборонна промисловість» працюють за оновленою технічною документацією, що відповідає національним стандартам України. З огляду на зростаючий асортимент озброєнь і військової техніки, важливо впроваджувати міжнародні та натівські стандарти, щоб забезпечити серійне виробництво сучасної військової техніки в умовах війни.

Наразі основним завданням в даному напрямі для держави і нашого ОПК є збільшення виробництва зброї та спецтехніки,  масштабування і серійний випуск цієї продукції.

Значною мірою такий крок унезалежить нас від графіків постачання зброї з боку західних партнерів, дозволить перекривати можливі дефіцити боєприпасів на певних напрямках.

Про це йшлося на Конференції «Перехід підприємств - виробників продукції ОПК України на технічні стандарти НАТО і держав-членів Альянсу», проведеної під егідою Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану. Її учасниками стали представники Міністерства оборони України, профільних комітетів ВРУ, експертні інституції, виробники продукції оборонно-промислового комплексу.

За її підсумками підготовлені комплексні рекомендації для Верховного головнокомандувача, Генштабу, Міноборони, РНБОУ, органів сертифікації та стандартизації.

Зокрема, в документі підкреслюється, що перехід на стандарти Альянсу - це не просто проблема перекладу, але й необхідність модернізації ОПК, залучення передових технологій, програмно-цільовий підхід до цього процесу -  передовсім із боку держави.

“Необхідно чітко визначитися із цілями, ресурсами та етапами індустріально-інноваційного розвитку оборонно-промислового комплексу, і налогодження серійного виробництва необхідних зразків озброєння”, - наголосили в Антикризовому штабі.

Важливою складовою є підготовка кадрів - фахівців з технічного регулювання у всіх сферах національної економіки та зокрема ОПК.

Усі перераховані вище завдання потребують чіткої координації зусиль з боку Уряду, РНБОУ, Генштабу, Міноборони, національних органів сертифікації та стандартизації і, безумовно, залучення досвіду і консультацій міжнародних партнерів.

Учасники конференції виступили за чітке концептуальне визначення, на які стандарти ми орієнтуємося.   Адже матеріальні стандарти НАТО та держав-членів має значні обсяги та певні географічні особливості  до проведення процедур сертифікації: за експертними оцінками, в  НАТО – 550, США  - понад 12500, Великобританія – понад 1000.

При цьому слід враховувати  різницю підходів до вибору стандартів та процедури сертифікації готової продукції в різних державах-членів Альянсу (наприклад, США чи ФРН) та пов’язані з цим додаткові логістичні та фінансові витрати.

Офіційна статистика свідчить, що наразі з рекомендованих 219 стандартів НАТО Україна вже запровадила 190. До кінця року планується прийняти ще близько 40 стандартів Альянсу у складових сектору безпеки і оборони. 

Втім, кажуть експерти, багато вже впроваджених в Україні стандартів НАТО – організаційні, вони стосуються більше розробників, ніж виробників. Тому саме на сертифікації продукції виробників потрібно зосередити значну увагу.

Ці зусилля матимуть і значний економічний ефект.

«Кожна грошова одиниця (у нашому випадку гривня, - ред.), вкладена в стандартизацію, генерує від 4 до 10 грошових одиниць», - зазначили учасники Конференції.

В Рекомендаціях пропонується посилити спроможності Промислово-оборонного комітету щодо  створення ефективної інфраструктури забезпечення сумісності та впровадження стандартів НАТО для України.

Слід створити експертну робочу групу  за участі представників галузевих асоціацій, підприємств-виробників та розробників продукції ОПК та комплектуючих з метою моніторингу і допомоги із розбудовою такої інфраструктури.

Наразі, як повідомив президент УСПП Анатолій Кінах, для координації зусиль усіх сторін готується укладення рамкового Меморандуму про співпрацю між Міністерством оборони України, Міністерством економіки України, Міністерством стратегічних галузей промисловості України, Міністерством цифрової трансформації України, Українським союзом промисловців і підприємців та Представництвом НАТО в Україні під час переходу оборонно-промислового комплексу України на стандарти НАТО і держав-членів НАТО.

“Завдання переходу на стандарти НАТО потрібно чітко пов'язати із стимулюванням програм виробництва потрібних видів озброєння і спецтехніки в Україні, а також із подальшим реформуванням і розвитком ЗСУ”, - підсумовується в Рекомендаціях.

Деталізований документ спрямовано Президенту України, в Генштаб, РНБОУ, Промислово-оборонний комітет, профільні міністерства тощо. Робота в даному напрямі буде системною, із залученням виробників, експертів, представників Сил оборони, міжнародних партнерів.