УСПП закликає уряд і парламент впроваджувати сучасну промислову політику: економіка не показує відчутного зростання

Facebook Поділитись
УСПП закликає уряд і парламент впроваджувати сучасну промислову політику: економіка не показує відчутного зростання

Провідну роль в економічному розвитку країни продовжують відігравати агропромисловий та гірничо-металургійний комплекс, залежні від кон’юнктури на зовнішніх ринках. Економіка України не диверсифікована, переважно сировинна, тому зростання ВВП на 40% в найближчі 5 років, як було заявлено, безглуздо чекати без модернізації промисловості, ставки на Індустрію 4.0, збільшення частки продукції з доданою вартістю. Натомість оприлюднена Програма діяльності Уряду, так само, як і проект держбюджету 2020, не дають відповіді щодо подолання технологічної відсталості вітчизняного промислового комплексу, поступової втрати виробниками своїх позицій.

УСПП та його партнери виступають за прийняття стратегії промислового розвитку та створення Національної промислової ради при президентові країни. Про це йшлося на засіданні Антикризової ради громадських організацій та УСПП.

«Ми вважаємо неприйнятноюфактичну відстороненість держави від комплексного розв’язання проблем прискореного розвитку  промисловості. Є чіткі тенденції деіндустріалізації країни, скорочення частки високотехнологічних галузей промисловості у формуванні ВВП», – наголосили учасники засідання.

Так, вже 4 місяць поспіль у промисловості триває зменшення виробництва – на 1,1% («мінус» 1,7% у серпні 2019р.). Негативний внесок був сформований практично за всіма видами діяльності в умовах погіршення зовнішньої кон’юнктури та зменшення внутрішнього попиту на продукцію добувної промисловості. За січень-вересень 2019р. промислове виробництво залишилось на рівні відповідного періоду минулого року (за 8 міс. 2019р. було +0,1%). За цей період лідером спаду є легка промисловість (-10,3% р/р).

Фактом є те, що наразі промислове виробництво втратило роль провідного чинника у зростанні економіки, протягом останнього періоду воно продовжує деградувати. Загалом, з 2007 по 2018 роки обсяги реалізації, до прикладу, продукції машинобудування у доларовому еквіваленті впали у 2,9 рази. 

«З 2016 року не випущено жодного літака, в перманентно кризовому стані судно-, ракетобудування та ін. галузі. Натомість щодо цього в уряді не ведеться навіть фахової дискусії. Публікуються так звані показники зростання, але вони походженням з АПК та гірничо-металургійного  комплексу.  Якщо вивчити дані, то й тут не все так чудово. За 6 місяців цього року збитковими виявилось 44,8% підприємств АПК, натомість як в попередньому році за аналогічний період таких було тільки 11%. Отже, економіка перетворюється на сировинну, про яку відомо, що вона нестабільна, бо залежна від світової кон’юнктури; не може створити достатню кількість технологічних робочих місць, тому не поверне з-за кордону трудових мігрантів; не забезпечить українцям сучасну якість життя. Ми стаємо сировинним придатком цивілізованого світу і не додаємо належних зусиль на державному рівні, щоб цьому запобігти», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.

 Ділова спільнота вважає обов’язковим продовження чинних програм підтримки вітчизняного виробника.Потребує прийняття Стратегії промислового розвитку, розблокуваннядіяльності Експортно-кредитного агентства, створення Національної промислової ради при президентові країни – з огляду на серйозність ситуації.   Нагадаємо, кілька років фактично не працює Національний комітет з промислового розвитку, Національна тристороння соціально-економічна рада. Точаться розмови про ліквідацію Ради підприємців про КМУ.   

З огляду на суттєве підвищення  тарифів на газ та електроенергію для промисловості, ділові організації вимагають кожне таке рішення супроводжувати здійсненням аналізу та прогнозування впливу на забезпечення конкурентоспроможності продукції. У разі суттєвих корегувань (наприклад,  у листопаді  2019 року ціна газу для промисловості зросла відразу в межах 18,4-19,6%) необхідно розробляти компенсаторні заходи фактично для збереження промислового виробництва. 

Присутня на заході заступниця міністра економічного розвитку Юлія Свириденко  запросила представників УСПП долучитися до обговорення проекту Стратегії промислового розвитку, який наразі готує відомство, надати свій висновок та пропозиції до документу.

Конкретні пропозиції, напрацьовані УСПП, АРГО та бізнес-асоціаціями, будуть спрямовані до президента, парламенту та уряду країни. Бізнес очікує поновлення ефективного діалогу із владою та прийняття зважених рішень у сфері розвитку промисловості.