УСПП закликає уряд розробити чітку стратегію проходження опалювального сезону 2022/2023

Facebook Поділитись
УСПП закликає уряд розробити чітку стратегію проходження опалювального сезону 2022/2023

Через війну у деяких регіонах України спостерігатимуться труднощі із опаленням житлових фондів, не кажучи вже про роботу підприємств. Йдеться передусім про тимчасово окуповані рф території, а також ті, де йдуть бойові дії.  Немає впевненості, що до настання холодів комунальникам вдасться повністю відновити централізоване теплопостачання в усіх населених пунктах.

Представники уряду говорять про додаткових 500 тис. внутрішньопереміщених осіб на час осені-зими поточного року саме через ці причини.

В Українському союзі промисловців і підприємців підкреслюють: оціночні судження – це добре, проте повинна бути чітка аналітика та стратегія дій, виходячи із неї.

Кабінет Міністрів тільки в червні створив відповідний штаб підготовки до зимового періоду. У липні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відніс цю сферу до другої черги пріоритетності видатків (після оборони).

Проте більшого розуміння, який же план А, який план Б в уряду досі немає. На підтримку видатків в теплокомуненерго (різниці між ними та тарифами для населення) планується залучити кошти міжнародних партнерів. Йдеться про близько 200 млрд. грн. При цьому на тарифи для населення запроваджено мораторій щодо їх підвищення.

«Але борги громадян зростатимуть. До кінця року прогнозована інфляція перевищить 30%, чимало українців втратило роботу. Миколаїв, Харків і т.д. – в зоні ризику, оскільки перебувають під постійним прицілом російських окупаційний військ, інші міста і населені пункти на півдні та сході – теж. Частина помешкань в багатоквартирних будинках порожня – люди виїхали, це також проблема централізованого опалення», - зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.

У прифронтових зонах опалювальний сезон навіть не розпочнеться. До прикладу, про це сказав голова міської військової адміністрації Слов’янська Донецької області Вадим Лях. Він закликав мешканців евакуюватися, у тому числі і через прогнозні спроби рф штурмувати місто (наразі в місті більше 22 тис. людей).

«Сотні тисяч українців мігруватимуть в більш безпечні західні, центральні області України. Виникає запитання: чи готовий до цього ринок оренди, купівлі житла? Чи будуть в цих людей кошти на це? Яка стратегія в чиновників – чи обладнуватимуться додаткові пункти прийому і розселення ВПО, чи надаватимуться місцевим військовим адміністраціям більше ресурсів і повноважень вирішувати ці питання?», - підкреслюють в діловому союзі.

Тут закликають уряд проаналізувати всі сценарії, провівши консультації із комунальниками, Нафтогазом, територіальними громадами. Потрібно закласти резервні кошти та розпочати, виходячи із попереднього аналізу, закупівлю резервного обладнання для генерації енергії, опалення для тих регіонів, що з настанням холодів можуть опинитися в критичному становищі.

Другий напрям – подальший розвиток електроенергетики, що підстрахує в контексті опалювання житла громадянами.

Зрозуміло, що потрібно збільшувати видобуток власного газу, таку задачу уряд також ніби поставив. Втім, Україна протягом першого півріччя 2022р видобула понад 9,3 млрд куб м природного газу, це на 4,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зараз в сховищах є трохи більше 11 млрд. кубометрів газу. Між КМУ та Нафтогазом точиться дискусія з приводу обсягів природного газу в сховищах, не визначені джерела фінансових ресурсів для закупівлі блакитного палива.

Проблема також в тому, що високе податкове навантаження на видобувну галузь і дало такі низькі показники видобутку. Зараз потрібно підтримувати надрокористувачів, шукати спільні із бізнесом рішення.

Нагадаємо, раніше УСПП виступив за зниження на час війни рентної плати за видобуток корисних копалин, що дасть змогу підтримати гірничо-металургійну галузь, яка на 53% скоротила виробництво. Також варто розуміти, що до 90% родовищ корисних копалин та газу на сході, півдні України перебувають під загрозою ударів агресора – рф. Тут потрібно розробити комплексну державну політику.

Ця тема є окремим напрямом роботи УСПП, діловий союз готовий передати свої обґрунтування уряду та долучитися до експертного обговорення і роботи вищезазначеного штабу при КМУ.