УСПП закликав нардепів повернути законопроєкт 5600 на доопрацювання з урахуванням позиції бізнесу

Facebook Поділитись
УСПП закликав нардепів повернути законопроєкт 5600 на доопрацювання з урахуванням позиції бізнесу

Наміри розглянути законопроєкт 5600 у другому читанні за скороченою процедурою викликали одностайне обурення провідних ділових асоціацій України та роботодавців. Документ містить цілу низку норм, шкідливих для розвитку бізнесу та економіки в цілому, вносить зміни до практично всіх галузей – від металургії до нерухомості. Не пройшовши належного обговорення, редакція до другого читання обросла більш, ніж 11 тисячами правок.

Основне завдання законопроєкту в нинішньому його вигляді, на жаль – банальне наповнення держбюджету. Урядовці навіть оголосили очікувану цифру: 30 млрд. гривень.

При цьому розмір потенційних втрат в разі його імплементації може бути вдесятеро більшим, наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців. Така ціна ігнорування думки і реального становища підприємництва в Україні.

УСПП, інші бізнес-асоціації закликають народних обранців не розглядати законопроєкт ні завтра, 24 вересня, ні за спецпроцедурою в найближчі дні.  Натомість необхідно ґрунтовно доопрацювати документ разом із бізнесом, врахувати раніше озвучені ними правки.

Норми, з якими незгодні підприємці:

  • Скорочення строків реєстрації податкових накладних з ПДВ з 365 днів до 180 днів.
  • Встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України у разі наявності податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень. Ця норма перекладає відповідальність юридичної особи на фізичну особу – керівника, яка законодавчо не може відповідати за зобов’язаннями юридичної особи.
  • Найбільш резонансною є пропозиція обмежити право великих платників на перенесення від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток минулих податкових періодів в розмірі 50% загальної їх суми.
  • Законодавче закріплення права контролюючих органів на проведення документальної позапланової перевірки з метою підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ
  • Збільшення розміру штрафу у разі порушення платником податків строку сплати до бюджету суми акцизного податку, до 20 відсотків від  суми такого акцизного податку (за відсутності вини платника податку).

В цілому значне збільшення ставок акцизного податку, екологічного податку, рентних платежів тощо негативно вплине на діловий та інвестиційний клімат.

В законопроєкті йдеться про зменшення розміру земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства з 2 га до 0,5 га, що призведе до скасування пільги та додаткового оподаткування ПДФО та військовим збором фізичних осіб, що отримують дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції.

УСПП, Антикризова рада громадських організацій повторює своє звернення до Офісу президента України і народних депутатів: законопроєкт 5600 має бути повернений в Комітет для ґрунтовного доопрацювання.