УСПП: законопроект №3822 про трансформацію «Укроборонпрому» несе значні ризики «прихованої приватизації» та втрати держконтролю над ОПК

Facebook Поділитись
УСПП: законопроект №3822 про трансформацію «Укроборонпрому» несе значні ризики «прихованої приватизації» та втрати держконтролю над ОПК

В Українському союзі промисловців і підприємців проаналізували законопроект #3822, яким планується забезпечити трансформацію і ліквідацію "Укроборонпрому» і  створення нового оборонного холдингу, та виділили чимало ризиків. Головним же є загроза втрати контролю держави над оборонною промисловістю.

Відповідні обґрунтування УСПП, Антикризової ради громадських організацій були направлені на адресу Верховної Ради, власне «Укроборонпрому» та Мінстратегпрому.

Нагадаємо, законопроект вже пройшов перше читання у Верховній Раді.

УСПП стурбований тим фактом, що законопроект передбачає створення де-факто холдингової компанії, на яку не розповсюджуватимуться норми Закону України «Про холдингові компанії в Україні». Тобто у державі буде одне законодавство для усіх холдингових компаній та інше – конкретно для ДК «Укроборонпром» та його правонаступника.

Така холдингова компанія стане власником всіх акцій корпоратизованих підприємств в ОПК,  не будучи органом державної влади, матиме повноваження, притаманні йому, при цьому управлятиметься виключно наглядовою радою, компетенція якої та порядок призначення членів будуть визначені не законом, а лише статутом.

Відтак, держава в особі уряду перетвориться на стороннього спостерігача як процесу реформування ОПК, так і подальшого управління ним, не маючи жодного впливу на дії ДК «Укроборонпрому» та його правонаступника.

Не менше питань викликає і процес перерозподілу майна підприємств галузі.

«Окрім колізії із управлінням структурою, впровадження законопроекту надасть одній комерційній структурі, що не є органом державної влади, майже необмежені права щодо управління та розпорядження майном та майновими правами підприємств ОПК», - йдеться в документі.

Зазначимо, що за прогнозами трансформація кількасот державних оборонних підприємств займе 6-12 місяців.

Діловий союз відзначає: перерозподіл майна між підприємствами ОПК шляхом його вилучення та безоплатної передачі за спрощеною процедурою має здійснюватись на підставі економічних обґрунтувань та за згодою відповідних підприємств. У протилежному випадку це може призвести до негативних фінансово-економічних наслідків у таких підприємств, порушення технологічно – виробничих процесів, створення атмосфери закритості і непрозорості прийняття управлінських рішень.

Також, утворення акціонерних товариств внаслідок корпоратизації держпідприємств може призвести до формування статутних капіталів без правовстановлюючих документів на підставі тільки передавального акту. Відтак, потім почнуться численні судові процеси, а формування статутних капіталів на підставі залишкової вартості майна  призведе  до істотного заниження реальної вартості активів.

Відповідний розділ законопроекту (VI) не містить запобіжників щодо недопущення руйнації підприємств ОПК в процесі перетворення (заборони перепрофілювання, відокремлення структурних підрозділів та майна тощо). Усі дії щодо реформування будуть виконуватися без згоди Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України, що суперечить Закону України «Про захист економічної конкуренції».

«Все це може негативно позначиться і на інвестиційній привабливості українського ОПК та налякає потенційних партнерів. Оскільки, укладаючи правочини з одним підприємством, вони не будуть знати, з ким їм доведеться працювати у майбутньому», - підкреслюється в листі УСПП.

Відтак, УСПП закликав парламент і уряд більш відповідально підійти до процесу реформування українського ОПК та врахувати пропозиції, напрацьовані експертами,  діловою спільнотою і промисловцями (в додатку) під час підготовки законопроекту до ІІ читання.

«Загрози втрати контролю над ОПК та руйнації технологічних підприємств, перспектива можливих непрозорих рішень і корупції в галузі без наявності важелів впливу на неї – надто значні, щоб їх не помічати»,-  підсумували в УСПП.

Додаток