УСПП запропонував представникам уряду Іспанії механізм збільшення двостороннього товарообігу на 20%

Facebook Поділитись
УСПП запропонував представникам уряду Іспанії механізм збільшення двостороннього товарообігу на 20%

Двостороння торгівля із Іспанією зростає впродовж останніх трьох років: на заваді не стали навіть пандемія коронавірусу, а потім і повномасштабна агресія рф проти України. За січень-жовтень минулого року приріст експорту наших товарів в Іспанію становив 58,5% (загальна сума 1,4 млрд. євро).

До цієї динаміки можна додати +20% вже за результатами поточного року, якщо розпочати користуватися автоматизованими платформами для трейдингу та пошуку партнерів із України.

За ініціативи Українського союзу промисловців і підприємців, для підтримки програми експорту товарів з високою доданою вартістю, впровадження інновацій у виробництво був створений Міжнародний Благодійний Фонд Технологічного Розвитку України (Фонд).

В співпраці з УСПП, 107 асоціаціями виробників України та міжнародною В2В платформою All.Biz Фонд розробив та пропонує до реалізації Проект експортної солідарності з Україною, який розрахований на міжнародну підтримку українського експорту  країнами - партнерами.

Ініціатори проекту провели розрахунки, що така програма зможе допомогти не тільки українським підприємствам, але і збільшити експортні надходження Іспанії на суму від $500 млн. та отримати в бюджети різних рівнів країни майже $6,0 млн. у вигляді податків на заробітну плату.

Про це йшлося на зустрічі віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Сергія Тихонова із торговим аташе Посольства Іспанії в Україні паном Хуаном Антоніо Обрегоном Санчесом. Також були присутні засновник проєкту All.Biz Іван Закревський, президент ТОВ «Національна система просування інновацій» Дмитро Доронін та ін.

Українська сторона пропонує використовувати платформу All.Biz - це міжнародний сервіс інтернет-торгівлі українського походження, що функціонує 26 мовами і об'єднує товарні ринки 90 країн світу; містить інформацію про більш ніж 20 млн товарів і послуг.

Її використання спростить європейському бізнесу пошук партнерів з України, а також значно сприятиме просуванню нашого експорту, передовсім – технологічних та інноваційних продуктів.

Відповідний проєкт був розглянутий на засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, розповів Сергій Тихонов. За результатами засідання були направлені листи міжнародним фондам, посольствам, торговим організаціям країн-партнерів, передовсім із ЄС.

«Очікується проведення також зустрічі з даного питання у Верховній Раді України, куди ми вас запрошуємо», - зазначив віце-президент УСПП.

Зацікавленість у співпраці підтвердив і торговий аташе Іспанії. Їх офіс підпорядковується напряму Міністерству економіки Іспанії.

«Іспанія підтримує Україну. За останні 2 роки відбулося більше візитів наших високопосадовців, ніж за 2 десятиліття до того», - підкреслив пан Санчес.

За його словами, торговий відділ посольства наразі розробляє оновлену Стратегію двостороннього економічного співробітництва, яка може бути представлена вже 9-10 квітня в рамках візиту керівництва Міністерства економіки Іспанії до України.

Також він повідомив, що минулоріч було проведено низку перемовин із профільними українськими міністерствами, а також Укрзалізницею. Наразі іспанська сторона напрацьовує конкретних заходи для наповнення підписаних напередодні меморандумів.

Серед напрямків, які найбільше цікавлять наших партнерів – енергетика, інфраструктура, АПК, цифрові технологій та охорона здоров’я.

«Наша співпраця є на двох рівнях: міжурядова, а також між діловими колами. Хочемо просувати ідею поглиблення саме бізнесових звязків, співпрацю приватного капіталу з обох країн. Тому серед наших ініціатив є запрошення Офісу з просування експорту, платформи Назовні підписати меморандум із Агенцією з просування експорту Іспанії», - повідомив торговий аташе.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про робочі контакти, а також про організацію спільних заходів для бізнесу Іспанії та України в рамках вже згаданого візиту представників Мінекономіки Іспанії до Києва в квітні цього року.