УСПП: збереження Нацбанком високої облікової ставки поглиблює кризу в економіці

Facebook Поділитись
УСПП: збереження Нацбанком високої облікової ставки поглиблює кризу в економіці

Промисловці та підприємці стурбовані рішенням Національного банку зберегти облікову ставку на рівні 25% щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року. На їх погляд, це деформує систему кредитування економіки, яка і так не відповідає викликам воєнного часу.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу при УСПП.

Висока облікова ставка НБУ є предметом гострої дискусії та уваги бізнесу ще з моменту її ухвалення. Тоді такий крок відбувся без погодження із урядовою стороною та представниками реального сектору економіки, експертами.

Війна виснажує ресурси національної економіки. Руйнування  виробничих потужностей, труднощі із експортом, брак оборотних коштів негативно впливають на промисловість. Незворотні втрати тут вже перевищили 30%. 

УСПП, Антикризовий штаб звернулися до Нацбанку із пропозицією  провести окрему цільову зустріч, де погодити оптимальні рішення для економіки, бізнесу.

Наразі дата та формат такого засідання погоджується, проте час грає проти: в аграріїв є нестача оборотних коштів для проведення весняної посівної. В гірничо-металургійному комплексі за підсумками року падіння перевищило 70% і без комплексних дій в 2023 гостро постає питання вже існування галузі.

При цьому банківський сектор відчуває себе досить непогано, адже інвестує в депозитні сертифікати НБУ із прибутковістю в 23%, не маючи стимулів кредитувати бізнес, наголошуєпрезидент УСПП Анатолій Кінах. Фінустанови потроїли «інвестиції» у сертифікати і довели їх до 470 млрд грн станом на початок цього року. Національний банк, у свою чергу, сплатив банкам 40 млрд. гривень доходів за сертифікатами. При цьому різко скоротилося отримання кредитів від НБУ на рефінансування для подальшого кредитування економіки.

«У листопаді кредитний портфель зменшився аж на 16 млрд. гривень», - прокоментував в рамках засідання Антикризового штабу заступник директора Національного інституту  стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Водночас  Нацбанк прогнозує сповільнення інфляції до 18,7% у 2023 році. Інфляція сповільнюватиметься і в наступні роки: до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році.

Світовий досвід показує, що за умов високої інфляції тримання ставки приблизно на рівні або вище інфляції є особливо шкідливим. Її здатність долати високу інфляцію перебільшена. Значно більший вплив на інфляцію чинить фактор грошової маси.

За словами Анатолія Кінаха, деякий позитивний вплив має пролонгація програми «Доступні кредити 5-7-9», але її потужностей не вистачає на потреби постраждалого від війни бізнесу. Відтак, кредитування виробництва, промисловості, МСБ потрібно значно масштабувати.

«Попри ризики воєнного часу український бізнес готовий лишатися в країні та працювати. Наприклад, 674 підприємства, які подали заявку на релокацію, відмовилися від неї після деокупації регіонів та лишилися відновлювати виробництво та постраждалу інфраструктуру. Таким підприємцям, а також тим, хто працює – в Києві, Вінниці, Харкові, Львові тощо – не виводить бізнес за кордон – потрібна фінансова підтримка через доступні кредити», - підкреслив президент УСПП.

Тут подали свої розрахунки та пропозиції до уряду, Офісу президента, парламенту, а також  продовжують готувати зустріч із Національним банком, за участі представників реального  сектору економіки, експертів з наукових центрів.