УСПП: зміни до постанови №76 - перший крок у спільній роботі Уряду та бізнесу щодо вдосконалення системи бронювання

Facebook Поділитись
УСПП: зміни до постанови №76 - перший крок у спільній роботі Уряду та бізнесу щодо вдосконалення системи бронювання

На багаточисельні звернення ділової спільноти - Українського союзу промисловців і підприємців, Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану, роботодавців - ООРУ, ФРУ та ін. , Уряд врешті удосконалив систему бронювання, внісши зміни до відповідної постанови №76 (постанова КМУ #650).

Тепер є можливість забронювати до 100% фахівців в ОПК та енергетиці, здійснювати процес бронювання через портал “Дія”. Для критично важливих підприємств терміни бронювання збільшили з 6 місяців до року.

УСПП та Антикризовий штаб вітає таке рішення Кабміну, водночас наголошуючи, що критерії визначення важливих для економіки та обороноздатності підприємств, етапи бронювання ще потребують вдосконалення та спільної роботи над цим профільних міністерств, ТЦК, бізнес-асоціацій, роботодавців.

“Зміни до постанови №76, особливо затвердження електронного бронювання, збільшення його термінів тощо - це те рішення, над якими працювала держава і бізнес разом, і воно є першим кроком до збалансованої системи. Надалі ми повинні відпрацювати адресні підходи щодо мобілізації і бронювання, бо мова йде не лише про критично важливі, але й про всі економічно активні підприємства, зберегти роботу яких є пріоритетом для країни в умовах затяжної війни на виснаження ресурсів”, - наголосив президент УСПП, голова Антикризового штабу Анатолій Кінах.

Він нагадав, що фінансування Сил оборони України здійснюється виключно за кошти державного бюджету України, адже міжнародна фінансова допомога не може бути спрямована на потреби нашої армії, а лише виключно на соціальну сферу, енергетику тощо.

Відтак, від розвитку ділового та інвестиційного клімату, збереження виробничих потужностей вітчизняних підприємств, їх розвитку залежить рівень податкових надходжень і, відповідно, обсягів подальшого фінансування ЗСУ. При цьому УСПП не підтримує ініціативи деяких урядовців щодо можливості підвищення податків, адже підприємці в умовах третього року повномасштабної війни не мають достатньо ресурсів для розвитку, масштабування діяльності, відчувають брак доступного кредитування.

На думку УСПП і Антикризового штабу, держава і роботодавці, бізнес зараз мають напрацювати прозорий і дієвий компроміс між мобілізаційними завданнями для оборони і бронюванням фахівців для економіки.

Нагадаємо, що за звітом Мінекономіки, робоча сила в Україні за час повномасштабної війни скоротилася на 12% або на 2,1 млн.

Щодо мобілізації, то бізнес, як одна із найбільш активних частин суспільства, однозначно її підтримує. Втім, цю систему потрібно робити більш гнучкою, що дозволить залучати громадян до оборони на визначеній середньостроковій основі (умовно 1,5-2 роки), з поверненням до цивільного життя та роботи після виконання своїх громадянських обов'язків.

Загалом питання балансу  потреб оборони і економіки вимагає комплексного підходу, що включає оптимізацію мобілізаційної політики, прозору систему бронювання, повернення біженців, підтримку бізнесу та залучення міжнародної допомоги.