УСПП звернувся до президента через скрутне становище НДІ «Квант»

Facebook Поділитись
УСПП звернувся до президента через скрутне становище НДІ «Квант»

Українські промисловці і підприємці на основі меморандуму із Укроборонпромом об’єднують зусилля з урядом і парламентом щодо реформування вітчизняного ОПК.

Ця робота має системний характер. Зокрема, організовано цикл круглих столів за участі керівництва УСПП, Укроборонпрому з очільниками провідних промислових підприємств, галузевих асоціацій, експертами Центру досліджень армії.

У процесі публічних обговорень  діловий союз наголошує на потребі прискорення затвердження комплексного плану  реформування і розвитку оборонки. Так, УСПП переконаний, що всі заходи мають базуватися на результатах наукових досліджень і прогнозуванні на період 5, 10 і 15 років із визначенням обсягів відповідного фінансування.

На виконання Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу має бути ухвалена відповідна державна цільова програма. Документ повинен враховувати позиції раніше прийнятих галузевих програм авіабудування, науково-технічної космічної програми України тощо, а також отримати ресурсне забезпечення в бюджеті на 2022 та наступні роки

Резолюції даних круглих столів спрямовуються у вигляді рекомендацій уряду, Офісу президента та профільному комітету Верховної Ради.

У фокусі уваги УСПП – становище кожного конкретного виробничого і дослідного майданчика в оборонці, чимало з яких перебуває в скрутному становищі.

 Одним із таких прикладів є Науково-дослідний інститут «Квант». Без його участі неможлива ні модернізація фрегату «Гетьман Сагайдачний», ні виробництво українських бойових катерів, танків і БТРів. Тим не менше, через зрив низки контрактів впродовж 2019-2020 років підприємство має фінансові проблеми. Так, заборгованість по заробітній платі тут складає 123 млн. грн. А на кошти підприємства накладений арешт.

УСПП просить главу держави розібратися в ситуації та дати доручення відповідним відомствам. НДІ «Квант» є стратегічно важливим для ОПК, а його руйнація матиме критичні наслідки.

Додаток