В Чернівецькій області реалізується українсько-литовський проект з очищення стічних вод

Facebook Поділитись
В Чернівецькій області реалізується українсько-литовський проект з очищення стічних вод

В Україні лише третина селищ міського типу має централізоване каналізування, а в сільській місцевості цей рівень не досягає і 5%. Відтак, стічні води без жодного очищення потрапляють в ґрунти та водойми, забруднюючи їх, створюючи небезпеку для здоров’я людей. Основні причини такої ситуації – очисні станції будувати дорого і довго, а екологічні наслідки очевидні не так миттєво, як, наприклад, проблемні дороги. Хоча по значенню не менш масштабні.  

Втім, чимало областей в Україні вже перейнялися як екологічним питанням, так і суто економічними розрахунками. В ЄС давно використовуються  модульні системи очищення стічних вод: не потребують постійного обслуговування, довготривалі у використанні та можуть бути адаптовані під потреби будь-якого об’єкту – селища чи містечка.

В цих технологіях зацікавлені українські регіони, зокрема – Чернівецька область. Пілотний проект за підтримки литовських партнерів і УСПП розпочинають у місті Заставна.

Литовці профінансували розробку проектно-технічної документації. І сподіваються: Україна скоро повністю перейде на європейські норми щодо водоочищення, повторного використання води тощо.

Партнери переконані: від такої співпраці виграють всі: місцева влада отримає безкоштовне проектування і зможе розпочати встановлення очисних споруд, постачальники – презентують свій продукт на ринку України, а споживач отримає очищення води за європейськими стандартами. Завдяки модульним конструкціям буде очищуватися вся наявна каналізація міста Заставна.

Проектування експерти Науково-дослідного інституту міського господарства обіцяють закінчити вже до осені цього року. Далі передадуть все Чернівецькій ОДА.

Подібні проекти цікаві і для інших регіонів України, зокрема – південних, де часто є брак водних ресурсів чи замулення ґрунтів. Очищені стічні води можуть там використовуватись повторно, наприклад,  для потреб сільського господарства.

УСПП та його литовські партнери вже неодноразово бували на Одещині та Херсонщині та вже мають певні напрацювання в цьому напрямі.  

https://www.youtube.com/watch?v=UgT8N4Fa2L0&t=38s