В День підприємця бізнес шукав рішення нагальних проблем

Facebook Поділитись
В День підприємця бізнес шукав рішення нагальних проблем

До Дня підприємця відбулося чергове засідання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану та УСПП. 

«Третій рік ми зустрічаємо День підприємця в умовах боротьби за свободу, суверенітет, територіальну цілісність нашої держави. Український бізнес, підприємці долають безпрецедентні виклики: руйнація енергетичної, транспортної, виробничої інфраструктури, дефіцит енергоресурсів, кваліфікованих кадрів, недосконала поки система бронювання, поточні проблеми фінансової і регуляторної політики. Але, незважаючи на війну, консолідуючи зусилля, ми виборюємо економічну стійкість, фінансову самодостатність України, що допоможе в боротьбі із російськими агресорами» - зазначив у вітальному слові президент УСПП Анатолій Кінах.

Підвищення енергетичної стійкості України в зимовий період 2024-2025 рр., зміни в системі оподаткування, грошово-кредитна політика, удосконалення співпраці бізнесу та влади з формування умов для збільшення внеску національних виробників  у підвищення стійкості та самодостатності економіки України під час війни, залучення до підприємницької діяльності ветеранської спільноти – це лише частина питань, якими опікуються підприємці.

Зростає проблематика відсутності стратегій, програмно-цільових методів, конкретних проектів, які напряму мають відношення до відновлення України від наслідків війни. І це створює дуже серйозні проблеми неефективного використання навіть наявних ресурсів -  відзначили учасники засідання.

«Головне - щоби принцип не нашкодь, принцип створення сприятливих умов як основи для збільшення доходів в бюджет - був головним в нашій державі. Водночас ми абсолютні союзники Уряду та правоохоррнної системи в протидії корупції, тіньовим схемам, зловживанням. Чим ширша база оподаткування, тим кращі можна створювати умови для бізнесу» - сказав Анатолій Кінах.

Одна із головних проблем - наявність ресурсів для розвитку і модернізації промисловості.

 «Ми вважаємо неприпустимим, коли в умовах війни на виснаження, оборонно-промисловий комплекс України завантажений на 40%, і, разом з тим, на момент нашого засідання на кореспондентських рахунках банків практично заморожені 750 млрд грн, 40% з них - це депозитні сертифікати НБУ. В умовах найнижчого рівня кредитування в Європі наша банківська система має безпрецедентно високі темпи збільшення прибутків не працюючи з реальним сектором економіки», - відмітили учасники АШ.

Хвилює бізнес і питання підвищення енергетичної стійкості країни, зокрема потреба організації заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2024/25 року, оскільки відключень електроенергії уникнути не вдасться.  Надзвичайно важливим є розвиток системи розподіленої генерації, завдання з ремонту, монтажу обладнання і так далі в надзвичайно стислі терміни. Учасники погодилися, що потрібно максимально спрямувати увагу на подальше вдосконалення графіків обмеження електропостачань промисловим споживачам, особливо для тих об’єктів, які внесені в перелік критичної інфраструктури та для підприємств безперервного циклу виробництва.

Всі рішення та пропозиції Антикризового штабу направлені на адресу Президента України, РНБОУ, НБУ, Уряду, ВРУ тощо.