В хімпромі економічно активні тільки 50% підприємств

Facebook Поділитись
В хімпромі економічно активні тільки 50% підприємств

Такі цифри були на початку 2024 року за даними Держстату України.

З 7650 підприємств економічно активними були 3800 виробництв. При цьому середній рівень завантаження виробничих потужностей на 50% економічно активних підприємств галузі є нижчим від 25-30%.

Це результати дослідження Черкаського державного науково-дослідного інституту техніко-економічної інформації в хімічній промисловості, наданого на прохання Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану. Штаб разом із Українським союзом промисловців і підприємців та за участі народних депутатів, представників Уряду, експертів планує розглянути питання забезпечення відновлювального розвитку хімічної промисловості у процесі подолання наслідків війни.

Попри війну та чимале падіння у 2022 році, цьогоріч в хімічній промисловості України спостерігалися певна адаптованість та стабілізація роботи підприємств, хоча водночас продовжує діяти значна кількість факторів невизначеності та негативних чинників. Серед них триваючі військові дії і ракетні обстріли, фізичне руйнування та безпекове призупинення діяльності значної частини ключових підприємств, відсутність урядових рішень щодо відновлення роботи деяких підприємств, активи яких перебувають під арештом та ін.; відсутність обігових коштів тощо.

«Наразі в країні фактично не виробляється (або в обмежених обсягах) значна частина базової хімічної сировини та хімічної продукції, критично важливої для внутрішнього товарного ринку. У більшості товарних сегментів хімічного виробництва частка імпортної сировини зросла до 70-80%. Це створює колосальну залежність українського ринку від експорту», - наголосили в Антикризовому штабі.

Все ще триває «рваний» режим роботи багатьох підприємств.

Найбільш критичним залишається фактор зниження попиту та обсягів збуту продукції (через падіння та нестабільність платоспроможного попиту), можливість утримання конкурентних цін на кінцеву товарну продукцію через високу волатильність цін на сировину та енергоресурси і значні обсяги конкуруючого імпорту.

Обсяги експортних поставок хімічної продукції із України у січні-березні 2024 р., склали, за попередніми даними, 211 млн. дол. США та зменшилися порівняно з аналогічним періодом попереднього року на 12%.

Спільне засідання запланувано на 25 квітня. Воно є складовою комплексу заходів УСПП та Антикризового штабу по реалізації ініціативи Президента щодо запуску економічної платформи «Зроблено в Україні», напрацюванню конкретних рішень для ключових галузей – легпрому, хімпрому, ГМК, будівельної, машинобудування, АПК та ін.

Основними темами для обговорення стануть варіанти залучення інвестицій у модернізацію виробництва, використання інструментів локалізації, обґрунтованого імпортозаміщення, державно-приватного партнерства тощо.

«Інвестиційна ситуація у хімічній галузі, як і у національній промисловості в цілому, залишається складною та вичікувальною, з досить обмеженою локальною активністю», - переконані експерти.

Водночас, запит на продукцію хімпрому, лакофарбових підприємств на внутрішньому ринку стабільно високий.

Тому УСПП, АШ вже зараз пропонують зосередитися на наступних стратегічних напрямках: вирівняння помітної асиметрії національного виробництва сировини і напівсировини та кінцевої товарної продукції (розширення номенклатури); пошук інвестицій та механізмів поповнення обігового капіталу підприємств (кредитування); участь в держзакупівлях; контроль якості хімічної продукції (як виробленої в Україні, так і імпортованої – саме тут зустрічається багато фальсифікату); проблематика кваліфікованих трудових ресурсів тощо.