В парламенті доцільно створення коаліції

Facebook Поділитись
В парламенті доцільно створення коаліції

Верховній Раді, країні в цілому більше користі принесе не монобільшість,  а партнерська коаліція.  Це дозволить забезпечити більш стійкий формат роботи парламенту, дасть змогу вести плідну  продуктивну дискусію, а також уникнути політичної монополії. Відтак, партія «Слуга народу» як переможець виборів та «власник» найбільшої кількості депутатських мандатів повинна подбати про  партнерів, з якими співпрацюватиме в Раді. Таку думку висловив екс-прем’єр-міністр, президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного із національних телеканалів.

«Більшість – це не привід для ейфорії, розслаблення та переможних реляцій. Потрібно формувати коаліцію, презентувати чіткі стратегії та програми.  «Слузі народу» варто зрозуміти, що в основі їх успіху великим фактором стало протестне голосування громадян проти старої системи, тих речей, які руйнували економіку, підтримували корупцію тощо. Народним обранцям, як ніколи, потрібна консолідація з однодумцями, близькими за поглядами депутатами, політичними, суспільними силами. Від цього залежить,  чи будуть реалізовуватись реформи, чи буде командна робота у владі, чи долатимуться корупційні явища тощо», – наголосив Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти переконаний, що в парламенті доцільне  формування коаліції з  партій «Слуга народу»,  «Голос» та «Батьківщина».

 «Я б дуже  радив співпрацювати із «Батьківщиною», в якої є серйозний досвід державного управління. Це дасть змогу приймати рішення не по принципу політичної монополії, а виважені і професійні. Тому коаліція з кількох суб’єктів  потрібна», – каже президент УСПП.

За ним, коаліційна угода повинна формуватись на основі державних, загальнонаціональних інтересів, а не змагань навколо посад чи доступу до ресурсів.  Крім того, в парламенті обов’язково має бути конструктивна опозиція, яка тримає владу в тонусі, вміло перевіряє, пропонує  альтернативні рішення,  тобто працює в інтересах держави, а не за принципом «чим гірше, тим краще». Народні депутати повинні пам’ятати, що попереду в них – формування виконавчої вертикалі влади, яке має відбутися на підставі професіоналізму, досвіду, відданості справі і національним інтересам та людської порядності кандидатів. Метушня навколо портфелів, партійних квот,  політична кон’юнктура на державній службі  має відійти в минуле. Лише  стабільна і командна робота – ось що народ України чекає від нової влади.  

Нагадаємо, УСПП та його партнери із Антикризової ради громадських організацій розробили комплексний документ «Платформа економічного патріотизму», яка окреслює низку необхідних кроків для росту економіки та поліпшення ділового клімату. В парламенті є низка законопроектів, які ВРУ «заборгувала» бізнесу. Відтак, ділова спільнота сподівається на конструктивний діалог і спільну роботу із новообраними депутатами з тим, щоб створити стимули для національного виробника, привабити на порядок більше інвестицій в країну, розвивати ринок праці в Україні на противагу трудовій міграції тощо.