В Україні необхідно прискорити реалізацію комплексної медичної реформи

Facebook Поділитись
В Україні необхідно прискорити реалізацію комплексної медичної реформи

Відсутність комплексної реформи сфери охорони здоров’я та випробування  системи пандемією коронавірусу оголило низку проблем, котрі необхідно вирішувати на державному рівні вже зараз. Серед них – достатнє фінансове забезпечення медичних закладів, оплата праці спеціалістів, збереження кадрів в галузі та багато іншого.

Про це йшла мова в рамках зустрічі президента УСПП, співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців Анатолія Кінаха із міністром охорони здоров’я України Максимом Степановим.

Головною темою розмови стала необхідність прийняття державної програми з реалізації медичної реформи, а також збереження трудового потенціалу, зокрема і в сфері охорони здоров’я.

Сторони відмітили важливість формування відповідної нормативної бази, яка б регулювала питання добровільного медичного страхування в Україні тощо, визначення та розмежування джерел фінансування реформи та її складових на всіх етапах.

«Необхідно, і бізнесова, експертна громада готова цьому всіляко сприяти, задіяти інтелектуальний потенціал фахівців, експертів, досвідчених лікарів, щоб прискорити подальшу  розробку ідеології, законодавчо-нормативної бази, інших складових медичної реформи», - наголосив Анатолій Кінах.

У свою чергу міністр погодився, що це хоч і довготривалий процес, проте  «ми здатні побудувати  якісну та сучасну медицину».

Президент УСПП поінформував про розробки Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я країни, співголовою якої він є. Остання створена як консультативно-дорадчий орган партнерів, зацікавлених у формуванні в Україні ефективної системи охорони здоров’я. До нього входять представники профільних медичних асоціацій, НАН України, громадських організацій бізнесу, роботодавці та профспілки.

Було домовлено провести найближчим часом спільне засідання Координаційної ради за участі міністра охорони здоров’я та представників його відомства з тим, щоб погодити спільні позиції щодо реформи галузі.

Також сторони обговорили посткарантинні заходи в Україні, зокрема щодо мінімізації наслідків пандемії як з соціально-економічної точки зору, так і збереження трудового потенціалу країни.

Анатолій Кінах зауважив на потребі формування Національної доповіді про стан здоров’я населення. Такий крок передбачений і українським законодавством.

«Бо відтак незрозуміла динаміка стану  здоров’я населення, ті самі проблеми, які потребуватимуть рішення невідкладно.  Окрім того, де розрахунки з платоспроможності громадян: які категорії можуть собі дозволити більш якісну медицину, чи вистачає програм підтримки пенсіонерам, малозабезпеченим, безробітним тощо? Все це потрібно враховувати вже під час формування реформи, щоб не довелося потім стикнутися з додатковими проблемами і невирішеними питаннями», - каже  лідер бізнесової спільноти.

Загалом зустріч сприяла інтенсифікації діалогу громадсько-експертної спільноти із урядовцями та заклала основи для напрацювання спільних рішень щодо медичної реформи в Україні.