В Україні необхідно значно збільшити виробництво продуктів переробки в сільському господарстві - УСПП

Facebook Поділитись
В Україні необхідно значно збільшити виробництво продуктів переробки в сільському господарстві - УСПП

Блокування російським ворогом морського експорту України негативно відзначається на ключових галузях, серед яких агропромисловий комплекс та гірничо-металургійний комплекс. І хоча зерновий коридор продовжив свою роботу, штучні бар’єри з боку агресора – як ось перевірки суден, що затягуються тижнями – не сприяють нарощуванню обсягів перевалок сільгосппродукції. Досі не підключені до «коридору» порти Миколаєва, хоча там 5 зернових терміналів і цей хаб раніше давав більше 20 млн. тон морського експорту.

З початку дії "зернової ініціативи" з морських портів Одещини 883 судна вивезли за кордон 25,3 млн тонн агропродукції.

Решту взяли на себе порти Дунаю, котрі значно збільшили відвантаження на експорт, а також наземні види транспорту – залізниця і автоперевезення.

Іншою проблемою є велика кількість замінованих полів в місцях, де раніше активно велися бойові дії або які знаходилися під окупацією рф. Дуже багато мін та снарядів російські агресори залишили на Херсонщині, звідки їх прогнали ЗСУ ще восени минулого року.

Уряд оголосив план гуманітарного розмінування, згідно із ним першочергово планується обстежити та розмінувати близько 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Варто розуміти, що за досвідом інших країн, розмінування таких великих територій може затягнутися на десяток років. І хоча Україна прагне пришвидшити цей процес, все одно найближчі роки матимемо обмеження у використанні значної частини посівних площ. Цьогоріч йшлося про 25%. Є тенденція переорієнтування аграріїв на вирощування олійних культур замість зернових. І хоча все це не становить жодної загрози для внутрішньої продовольчої безпеки, на експорт (і відповідно валютні надходження) вплине негативно.

Тому Український союз промисловців і підприємців, Антикризовий штаб допомоги бізнесу пропонує зробити ставку в АПК саме на переробку. Відповідні кроки по розвитку даного напряму обговорювали, у тому числі, на комітетських слуханнях «План відновлення України від наслідків війни» у Верховній Раді. УСПП виступив співорганізатором заходу, до якого долучилися топ-урядовці, керівники провідних наукових інституцій, низка громадських організацій, роботодавці, профспілки тощо.

«Майбутнє АПК – за переробкою. Наприклад, із кукурудзи можна отримати до 30 різних продуктів. В Україні ця сфера практично не реалізована. Поки ми лідируємо по сировині на міжнародних ринках, то по продуктам переробки займаємо 25 сходинку в світових рейтингах, а повинні займати 2-3. Порівнюючи із Нідерландами, які мають площу сільськогосподарських угідь, вчетверо меншу, ніж Україна, при цьому отримують прибуток втричі більший, ніж Україна.  Тому найважливіше, що нам потрібно зробити – у наступні 10 років потроїти валове виробництво продуктів переробки в сільському господарстві», - зазначили експерти УСПП.

Окремі інвестиції в переробку можуть окупитися вже за півроку, інші – за 3-5 років максимум. Необхідне вирішення проблеми браку фінансового ресурсу: посилити кредитування, створювати інвестиційні фонди, систему гарантій, страхування ризиків.

З чого почати? Відшкодувати суб’єктам господарювання агропродовольчого сектору економіки втрати, понесені в результаті війни; забезпечити вільний доступ до середньо та довгострокових інвестиційних фінансових ресурсів; розмінувати сільськогосподарські угіддя та ділянки на яких розміщені морські та сухопутні логістичні о’бєкти; розробити та затвердити чітку стратегію розвитку агропродовольчого сектору економіки та конкретну і прозору програму її реалізації на наступні мінімум 5 років. При цьому чітко сформувати незмінну вертикаль державного управління, фіскальну та монетарну політику, питання дерегуляції та державного контролю, які корелюються з практикою запровадженою Європейським Союзом.

Причому в АПК, як і в будь-який інший сектор, потрібно інтегрувати вітчизняні ІТ розробки, що дозволить автоматизувати процеси і збільшити ефективність розрахунків/роботи в цілому. Так, в Україні вже розроблене програмне забезпечення, що дозволяє враховувати у виробництві цінові котирування на той чи інший продукт переробки, відтак, власник підприємства може скоригувати те, який саме продукт випускаєте і в яких обсягах.

До слова, активізацію сфери переробки в Україні підтримує КМУ:  уряд працює із міжнародними партнерами над розширенням грантів на переробну промисловість в Україні. Це дасть змогу експортувати менше сировини, але більше товарів із доданою вартістю. Відповідно, збільшиться і кількість нових робочих місць.

УСПП, Антикризовий штаб пропонує об’єднати зусилля та запустити, наприклад, окрему державну програму стимулювання переробки в Україні, що передбачала б доступне кредитування, початкові фіскальні стимули тощо. За наявності такого комплексного підходу в економіці легше буде апелювати до міжнародних інвесторів щодо співпраці та до міжнародних організацій щодо виділення відповідних грантів.