В Україні потрібно терміново формувати політику фінансової і не фінансової підтримки самозайнятості

Facebook Поділитись
В Україні потрібно терміново формувати політику фінансової і не фінансової  підтримки самозайнятості

Відновлювати перевірки бізнесу, не закінчивши карантин, та виписавши підстави таких перевірок лиш в загальних рисах – ризиково для малого і середнього підприємництва. Останнє досі відновлюється від негативних наслідків пандемії коронавірусу, і цей процес розтягнеться ще на 1,5-2 роки як мінімум. Відтак, УСПП працюватиме з урядом, щоб зменшити можливі негативні наслідки такого рішення на бізнес.

На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах у своїй публічній лекції для молодих політиків.

Нагадаємо, уряд дозволив проводити низку перевірок бізнесу, частково скасувавши мораторій, який ввели 18 березня. За інформацією Інспекційного порталу, на 2021 рік плани річних перевірок затвердили 25 центральних органів виконавчої влади. Окрім відновлення перевірок, «заморожених» під час локдауну, йдеться і про ризикові операції з придбання товарів чи послуг, при наявності скарги тощо.

Анатолій Кінах звернув увагу на той факт, що підприємництво страждає через гострий брак обігових коштів. Масштабної загальнонаціональної програми кредитування бізнесу за справді антикризовими ставками – 0-2%, як це є в Європі, не прийнято ні в складний 2020 рік, ні зараз, коли потрібно впроваджувати заходи відновлення економіки.

«З початку дії програми "Доступні кредити 5-7-9%" уповноважені банки видали 8630 позик на загальну суму в 20,2 млрд грн. Майже 12 млрд з них – на рефінансування попередньо отриманих запозичень. Це не ті масштаби, за яких бізнес міг би відчутно відновити свою інфраструктуру, логістичні ланцюжки, оновити виробництво, створити нові робочі місця тощо», - зазначив лідер ділової спільноти.

Президент УСПП розповів: в Україні потрібно стимулювати політику самозайнятості, використовуючи всі ресурси – фінансові і не фінансові, адже йдеться про робочі місця (в країні більше 1,6 млн. безробітних, за різними оцінками до 6 млн. трудових мігрантів), які, в свою чергу, формують платоспроможний внутрішній ринок і попит на виробництво товарів і послуг.