В Україні засилля імпорту: в легпромі 80%, в хімічній галузі 90%. УСПП і Антикризовий штаб напрацьовують пропозиції по “локалізації виробництва

Facebook Поділитись
В Україні засилля імпорту: в легпромі 80%, в хімічній галузі 90%.  УСПП і Антикризовий штаб напрацьовують пропозиції по “локалізації виробництва

Ситуація у виробничих галузях  нестабільна. На фоні падіння промисловості в 2022 році - після початку повномасштабної війни рф проти України - на 37%, відновлення немає або воно незначне. Через дорогі фінансові ресурси і логістику, позицію деяких європейських країн,  українські експортери втрачають прибутки і кадровий потенціал. 

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі склало біля 38 млрд  доларів за минулий рік і ця негативна тенденція  продовжується і в першому кварталі 2024-го.

На прикладі легкої промисловості, де ємність внутрішнього ринку 200 млрд. гривень, присутність імпорту - від 80 до 90%.  Тобто Україна втрачає десятки мільярдів гривень на створення робочих місць не в себе, а за кордоном.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану,  УСПП,  Укрлегпрому та представників Уряду, бізнесу, експертів, міжнародних партнерів.

Учасники засідання підкреслили,  що економічна платформа “Зроблено в Україні “ запущена Указом Президента вже 2 місяці тому та вимагає чіткої тактики і стратегії по її наповненню.

Вона є на часі, адже  підвищення стійкості і самодостатності економіки є питанням національної безпеки. Є ризики зменшення обсягів і затримок зовнішньої фінансової допомоги, зокрема, більше півроку Конгрес США не може проголосувати виділення пакету підтримки України на 60 млрд. дол.

Прийняті раніше в ЄС рішення про передачу відсотків від прибутків із арештованого майна рф на потреби оборони України вступили в силу в лютому 2024, отже, кілька мільярдів накопичених відсотків за 2022-2023 залишаться на рахунках євробондів.

Відтак, Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану проводитиме аудит та надаватиме пропозиції по пріоритетним галузям економіки. Так, штаб, УСПП  та експерти вже розглянули ситуацію в АПК, будівельній галузі, металургії. На черзі хімпром (імпорт сягає до 90%), машинобудування та ін.

“З урядом, парламентом будемо формувати низку заходів, щоб завершити аудит в ключових сферах економіки та запропонувати кфективні стратегії дій.  Головне завдання - наповнювати платформу “Зроблено в Україні “ реальною нормативною і ресурсною базою”, - повідомив президент УСПП Анатолій Кінах. 

Загалом серед першочергових кроків - подальше розширення доступу виробників до публічних закупівель, політика локалізації, імпортозаміщення (там, де це обґрунтовано), збільшення масштабів кредитування і т.д.

Нагадаємо, що УСПП активно включився в реалізацію ініціативи Президента “Зроблено в Україні “, а також виконання задекларованих в спільній Заяві Уряду та бізнес-асоціацій напрямків співпраці. 

У березні-квітні діловий союз запланував та вже провів частину із кількадесят конференцій і зустрічей із бізнесом Фінляндії,  США, Польщі, Литви та ін. Готується відкриття Представництва УСПП у Варшаві для інтенсифікації залучення місцевих інвесторів в проєкти із відбудови, модернізації України. 

На попередньому засіданні Антикризового штабу йшлося про Стратегію реалізації “Зроблено в Україні “ в цілому; наступні засідання конкретизують ці пропозиції.

Водночас, деякі урядові представники із Секретаріату КМУ намагалися зробити спробу блокування роботи УСПП та Антикризового штабу.  Ситуація вирішується  в правовому полі.

“Ці обставини не вплинуть на нашу роботу по захисту бізнесу, промоції українського експорту, політики локалізації виробництва, пошуку партнерів в ЄС та США”, - підсумували в діловому союзі.