В Україні значно підсилилася трудова міграція

Facebook Поділитись
В Україні значно підсилилася трудова міграція

За 10 місяців 2021р. країну залишили понад 600 тисяч українців, що є найбільшим показником за останні 11 років.  Проте є й інші, непрямі показники, що засвідчують поглиблення проблеми відтоку трудових кадрів з України саме на довготривалий період.

За даними Нацбанку, у січні-листопаді 2021 року від українських заробітчан до України надійшло $13,9 млрд (+29,1% ). За підсумками року ця цифра може перевищити $15 млрд.

При цьому очікується, що у 2021 році надходження іноземних інвестицій становитиме близько $6,5 млрд., значна частина з яких – це реінвестиції Тобто, заробітчани за обсягами переказів в кілька разів перевищують капіталовкладення закордонного бізнесу.

Зважаючи, що рівень заробітних плат в країнах ЄС в 3-7 разів вище, то очевидно, що потік трудових мігрантів з України збільшується.

За даними УСПП (дослідження, проведене разом з Українським Соціальним Дослідницьким Консорціумом) 60% з них не планує повертатися, сплачує податки і внески у Пенсійні фонди країни перебування. Поруч із трудовою міграцією зростає і бізнес-міграція. За останній рік кількість українських бізнес-проєктів у Польщі зросла до 5,9 тис. Окрім того, нещодавно Польща спростила дозвільну систему на працевлаштування – трудовим мігрантам можливо працювати до 2 р. без потреби отримувати офіційні дозволи. Аналогічні кроки здійснює Німеччина та ін.. країни.

«За таких обставин Україні конче необхідно напрацювати модернізовану стратегію розвитку національного ринку праці. Адже означені $15 млрд., якщо були б зароблені в Україні, означали б додаткових $80-90 млрд. до ВВП. Цю цифру варто тримати в пам’яті, коли ми говоримо про негативні наслідки трудової міграції для економіки і відсутність стабільної бази для розвитку самозайнятості, значного прогресу в промисловості», - зазначив президент УСПП, голова Національної тристоронньої  соціально-економічної ради Анатолій Кінах.

Нагадаємо, розвиток українського ринку праці, ріст заробітних плат, числа самозайнятих – один із головних пріоритетів НТСЕР до 2023 року. Оскільки це майданчик постійної комунікації із соціальними партнерами – урядом в тому числі, то очікується напрацювання масштабнішої програми кредитування економіки, відновлення постійної кооперації науки, вишів з промисловістю тощо.

«Багатьом видається, що проблеми з трудовою міграцією немає: люди поїхали, заробили значні кошти за кордоном і повернулися. Тільки от повертатися буде все менше людей, особливо якщо рівень життя кардинально відрізнятиметься. Вже нині рівень працюючих і пенсіонерів в Україні зрівнявся 1:1. Уряду необхідно аналізувати перспективу та почати реалізацію системних програм збереження та розвитку трудового потенціалу, щоб уникнути поглиблення соціально-економічних проблем», - підсумував Анатолій Кінах.