В УСПП обговорюють програми кандидатів в президенти Національної академії наук України

Facebook Поділитись
В УСПП обговорюють програми кандидатів в президенти Національної академії наук України

Тісний зв'язок промисловості та науки, використання напрацювань вітчизняних експертів в рамках підготовки державних програм в сфері індустріального розвитку - в пріоритеті роботи як УСПП, так і його партнерів - НАН України. З Академією нині діє підписаний меморандум про співробітництво, чимало пропозицій промислової спільноти для уряду були підготовлені за підтримки вітчизняних науковців. 

 

Наразі в НАН  обирають нового керівника. 

 

Президент УСПП Анатолій Кінах зустрівся із одним з кандидатів на цю посаду - Анатолієм Загороднім, нині - віце-президентом НАН України, директором Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова. На зустрічі були також присутні віце-президенти УСПП, відповідальні за напрямок науки та інновацій. 

 

А.Загородній презентував свою програму та пріоритети роботи на посаді президента Академії в разі свого обрання. До них належать, серед іншого, і зміцнення ролі наукової установи у процесі формування сучасної промислової політики. 

 

Нагадаємо, зусиллями ділової спільноти в Україні відновлена робота міністерства промислової політики, очолюваного профільним віце-прем'єром. Зараз УСПП напостоює на підготовці комплексної стратегії індустріального розвитку, розробці та прийнятті галузевих програм, спільного з Національним банком України рішення щодо відновлення кредитування реального сектору економіки за прийнятними ставками тощо. 

 

Сторони відмітили, що необхідні спільні зусилля як наукової спільноти, так і бізнесу, влади щодо недопущення деіндустріалізації в Україні, формування інфраструктури управління процесами промислового розвитку. 

 

"Сюди належить формування інфраструктури промислових парків, механізмів підтримки інновацій, стартапів, модернізація існуючих виробництв тощо", - наголосив президент УСПП. 

 

В рамках зустрічі обговорювалися і подальше реформування Національної академії наук України з метою адаптації її роботи до сучасних умов та викликів. У тому числі відбувся обмін думками щодо поглиблення зв'язку галузевих промислових виробництв із науковим сектором. Анатолій Кінах підкреслив важливість участі НАН України у розробці нормативних документів (законодавства), державних програм розвитку, стратегії для промисловості тощо. 

 

Обговорені пропозиції ввійдуть до програми кандидата А.Загороднього та будуть в подальшому ще обговорюватися промисловою спільнотою і роботодавцями.  

 

У свою чергу, президент УСПП передав кандидату  напрацювання Антикризової ради громадських організацій України та УСПП. Йдеться про системні документи "Платформа економічного патріотизму", та "Нова індустріалізація - реальний шанс для України". У них репрезентована позиція як великих промислових підприємств України, так і малого і середнього бізнесу. Саме ці документи є основою у спілкуванні підприємців і роботодавців зі своїми соціальними партнерами - урядом, парламентом. Частина пропозицій уже втілена в життя, частина перебуває у стадії обговорень та узгоджень. 

 

Насамкінець сторони домовилися продовжувати контакти в робочому режимі та обмінюватися інформацією, що становить обопільний інтерес. 

 

Аналогічні зустрічі будуть проводитися і з іншими кандидатами на посаду очільника Національної академії наук. Ключовими для УСПП є наявність їх чітких програм, з акцентом на тісній співпраці реального сектору економіки та наукового сектору.